Kauan kaivattu matkailutäky

Ranta-Kartanoon kaavailtu kylpylähotelli näyttää havainnekuvassa tältä. Sigge Arkkitehdit

Lahden valtuusto ottaa maanantaina kantaa lahtelaisittain poikkeuksellisen suureen matkailuinvestointiin, Ranta-Kartanon hotelli-vesiliikuntakeskukseen. Vuosia kaavaillun hankkeen kustannukset nousevat tämänhetkisen arvion mukaan noin 114 miljoonaan euroon.

Veronmaksajien huojennukseksi kaupunki ei maksaisi viuluista kuin osan. Kylpylähotellin uima-allasta kaupunki varautuu rahoittamaan noin 30 miljoonalla ja pysäköintilaitosta 9 miljoonalla eurolla. Jälkimäisestä kaupunki uskoo saavansa takaisin yli puolet velvoiteautopaikkoja myymällä.

Itse kylpylähotelli ja siihen liittyvät ravintolat, viihdekeskus ja lomahuoneistot ovat yksityinen hanke, jonka rahoitukseen kaupunki ei osallistu. Päävastuun kantavat kansainväliset sijoittajat joista nimeltä on julkisuudessa mainittu pohjoismainen Brunswick Real Estate. Lahdessa yhtiöllä on jo parikin jalansijaa. Se osti taannoin Aran toimistotalon Kielo-sijoitusyhtiönsä nimissä. Samainen Kielo rahoittaa myös Malskin korttelin uudistamista.

Malskin hankkeella on yhteys Ranta-Kartanon hankkeeseen, sillä molemmissa vaikuttaa kiinteistökehittäjänä lahtelainen Kinos Property Investment toimitusjohtajanaan ja omistajanaan Arto Korhonen.

Kaupunki varasi kylpylähotellin tontin jo toissa vuonna Kinokselle, joka pitkään etsi sinne operaattoria. Toissa viikolla tärppäsi, kun Kinos kertoi solmineensa asiasta esisopimuksen lahtelaisen Folks Hotelsin kanssa.

Kumppanusten yhteistyö sujunee mutkattomasti, sillä Korhonen on molemmissa mukana. Epäselväksi jäi vain, kääntyikö hän edustamansa yhtiön puoleen, koska ei onnistunut löytämään operaattoriksi ketään ulkopuolista, vai näkikö hän tilaisuuden niin houkuttelevaksi, ettei halunnut päästää kilpailijoita samoille apajille.

Hanketta viime viikolla käsitellyt kaupunginhallitus näyttää pitävän hanketta riittävän uskottavana, sillä se päätti yksimielisesti puoltaa valtuustolle kaupungin sitoutumista uimahallin ja pysäköintilaitoksen toteutukseen.

Kaupunginhallitus näkee hotelli-vesiliikuntakeskuksessa kauan kaivatun matkailutäkyn, jonka suorat ja välilliset työllistämisvaikutukset olisivat suuret. 50 metrin uima-allas palvelisi myös lahtelaisten tarpeita niin kunto- kuin kilpaurheilussa.

Kaupungin sitoutumisen ehdoksi esitetään, että valmisteilla oleva kaavamuutos saa lainvoiman ja kylpylähotellin sisältävä viihdekeskus toteutuu kokonaisuutena.

Ehdot ovat ymmärrettäviä, sillä Ranta-Kartanon kaavat ovat olleet jopa lahtelaisella mittapuulla hyvin valitusherkkiä. Valituksia lienee odotettavissa tälläkin kerralla. Toivottavasti ne eivät venytä hankkeen toteuttamista niin pitkälle, että vetäjien ja rahoittajien kiinnostus ehtii hiipua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.