Sadat lukijapalautteet tiivistyivät kolmen kirjaimen uudistukseksi

Markus Pirttijoki

Tammikuun alussa pyysin lukijoilta palautetta, ja on sitä tullutkin. Maakuntakierroksella tapasin silmästä silmään 200–300 ­ihmistä, ja Lahden toritapahtuma on vielä edessäpäin. Kirjeitä, kortteja, sähköposteja, tekstiviestejä ja puheluita on tullut kymmenittäin.

Suorien yhteydenottojen lisäksi käytettävissä oli tammi-helmikuussa toteutettu lukijatutkimus, johon vastasi lähes 2 000 henkeä. Saimme avoimia vastauksia 119 liuskan verran. Sanoisin, että meillä on varsin hyvä näkemys siitä, mitä lukijat meiltä toivovat.

Lahtelaisen Juhan lähettämä viesti kiteyttää oleellisen. Hän kirjoitti 18. tammikuuta lähettämässään sähköpostissa muun muassa näin:

”Omasta näkökulmastani paikallisten juoksevien asioiden kerronta ESS:ltä onnistuu hyvin, sen sijaan syvempää analyysiä vaativat jutut onnistuvat ESS:ltä vain harvoin... ...Paikallista – Lahden seutua koskevaa – syvempää perehtymistä vaativaa analyysiä ei tällä hetkellä tee yksikään media. Asiasisältö jää yleensä hyvin pintapuoliseksi.”

Luin viestin ensi kerran puhelimestani automatkan kahvitauolla, ja asia on pyörinyt mielessä siitä lähtien. Niin moni muukin lukija on toivonut, että voisimme kertoa asioista enemmän, syvemmin, monipuolisemmin ja useammasta näkökulmasta. Tästä jalostui ajatus, että miksemme antaisi asioille enemmän tilaa ja aikaa.

Huomenna maanantaina vastaamme huutoon. Aloitamme lehden omat uutisteemat, puheenaiheet, jotka jatkuvat useita päiviä. Lukijat pääsevät mukaan ideoimaan ja kommentoimaan aiheita. Haluamme antaa rakentavalle keskustelulle tilaa ja foorumin edistää täkäläisille tärkeitä asioita; sitäkin meiltä on toivottu paljon.

Sisältöuudistukselle annoimme nimen VIP-malli. V on visuaalisuutta, I ihmisiä ja P puheenaiheita. Siis VIP-sisältöä VIP-asiakkaillemme eli juuri sinulle.

Visuaalisuus näkyy heti lehden etusivulla, joka on jatkossa varattu pelkästään mainoksille, ammattikuvaajiemme valokuville ja Positiivareiden ajatuksille. Myönteiset mietelauseet ja iloiset kuvat antavat hyvän käynnistyksen päivään heti kannesta alkaen. Sitähän meiltä on toivottu: positiivisuutta.

Tavalliset elämäntarinat kiinnostavat lukijoitamme. Lupauksemme on, että syksystä alkaen lehdessä on entistä enemmän henkilöhaastatteluita päijäthämäläisistä persoonista. Näin tuomme ihmisten kautta maakuntaa tutuksi. Tätä toivetta esitettiin usein, kun kuntia kiertelin.

VIP-malli on tämän vuoden iso ponnistuksemme. Oli itsestään selvää, että suunnittelimme sen lukijoilta tulleen palautteen pohjalta. Vaikka lehteä tehdään toimituksessa, sitä kehitetään yhdessä lukijoiden kanssa, koska Etlari on meidän yhteinen lehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.