Kulttuurinnälkään löytyy apetta läheltä

Hanna Myyrä

Kesän kotiseutukulttuurin tapahtumatarjotin näyttää taas niin yltäkylläiseltä, että jos kaikki aikoisi ahmia, ei ähkyä voisi välttää. Jo menneenä viikonloppuna oli tarjolla tapahtumia moneen makuun Puolustusvoimien mainiosta kesäkiertueesta amerikanrautoihin ja Avoimet kylät -tapahtumiin.

Tahti vain tiuhenee, kun kesä etenee ja luvassa on aiempien vuosien tapaan varsinaisia superviikonloppuja, joina mieli repii kahtaalle, koska tekisi mieli olla vähintään kahdessa paikassa yhtä aikaa. Tosin joskus on hyvä myös tehdä kompromissi ja huilata, ettei kesä mene ravaamiseksi. Tapahtumakalenteri voi myös pitää lomalaisen edes jossakin määrin kalenterissa kiinni, vaikka tavoitteena olisikin – kuten minulla – viikonpäivien unohtaminen.

Kun pitkille kesäpäiville kaipaa kulttuuria, sitä löytää hyvin kotikonnuilta ja samalla tulee tuettua paikallista kulttuurielämää eteenpäin. Esiintyjät tekevät etukäteen valtavasti työtä sen eteen, että yleisö nauttisi sen tunnin tai kaksi, minkä konsertti tai teatteriesitys kestää.

Se kannattaa muistaa etenkin, jos mäkäräparvi tai sadekuuro kiusaavat esitystä seuratessa. On hienoa, että niin moni uhraa vapaa-aikaansa, että juuri minulla ja sinulla olisi kesällä koettavaa.

Yhtä lailla lipunmyyjä tai makkaranpaistaja on paikalla katsojia ja kuulijoita varten, usein vielä ilman korvausta. Ilman innokasta ja sitoutunutta talkooväkeä tapahtumat näivettyisivät.

Kotiseutukulttuurista löytyy määrän lisäksi myös laatua, vaikka moni tapahtuma pyöriikin harrastajien varassa. Harrastajapohjaisuus tarkoittaa usein sitä, että laadun takeeksi työtä tehdään pitkään, ehkä koko edeltävä talvi ja kevät.

Inhimillisyys on toisaalta aina elävissä esityksissä mukana, ja virheitä sattuu myös ammattilaisille. Se on yksi osa niiden viehätystä. Jos haluaa esitykseltä täydellisyyttä, kannattaa tyytyä levytyksiin tai elokuvatallenteisiin. Niissä virheet korjataan ennen julkaisua.

Viime kesän huipennuksia olivat lähiseudulla Urajärven kesäteatteri, Iitin musiikkijuhlat ja Taarastin näyttely, josta on tosin myönnettävä, että pihan taidepolun teokset aukenivat minulle paremmin kuin sisätilan modernit työt. Toisaalta taidetta ei edes tarvitse aina niin sanotusti ymmärtää.

Mallusjoen Takinkääntöviikko taas oli tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Kesätapahtumissa miljööllä on aina suuri vaikutus ja se luo tapahtumiin oman tunnelmansa. Tervapääskyn kirskunta ei ehkä kuulu näytelmään, mutta luonnon omat äänitehosteet ovat olennainen osa ulkoilmatapahtuman äänimaailmaa.

Tälle kesälle en ole vielä listaa laatinut, mutta ESS:n kesälehdestä on hyvä katsoa tarjontaa. Pelkästään kesäteattereita on parikymmentä ja erilaisia musiikkitapahtumia vielä enemmän.

Kesänäyttelyissä on niin ikään runsaasti valinnan varaa. Yksi kiinnostava tärppi on Sysmän Pinxinmäki, jonne on koottu 2000-luvulta Vuoden nuoreksi taiteilijaksi tai Vuoden nuoreksi muotoilijaksi valittujen taitelijoiden töitä. Kuulostaa jännittävältä.

Kulttuuria voi kuluttaa kesällä myös ilmaiseksi. Sekaan mahtuu aina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.