Puolue ei hylkää sotureitaan

Keskusta on nostamassa eduskunnasta pudonneen Juha Rehulan valtiosihteeriksi. Sami Kuusivirta

Antti Rinteen (sd.) uunituore hallitus ei ole peitellyt haluaan erottautua edeltäjästään Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta kaikessa, missä se suinkin on mahdollista. Hallitusohjelman sisällön lisäksi tämän voi havaita esimerkiksi ministereiden ja heidän avustajakuntansa määrästä.

Sipilä pyrki operoimaan niin pienellä joukolla kuin mahdollista. Rinteen hallitus sitä vastoin palaa vanhaan tapaan, jossa runsaslukuista ministerikaartia avustaa melkein yhtä runsaslukuinen poliittisten valtiosihteereiden armeija vähempiarvoisilla avustajilla täydennettynä.

Ministereiden määrä täydentyi Rinteen hallituksessa neuvottelujen kalkkiviivoilla 19:ään, kun pieninkin hallituspuolue RKP onnistui saamaan haltuunsa kaksi salkkua. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin taakkaa jakaa pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Sipilän hallitus tuli toimeen neljällä valtiosihteerillä. Rinteen hallitukseen heitä ollaan nimittämässä jopa 15 eli suurin piirtein saman verran kuin heitä viimeksi oli Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa ja monissa hallituksissa jo niitä ennen.

Vaikka valtiosihteereiden tehtäväjako on vielä viimeistä silausta vaille valmis ja nimitykset yhä tekemättä, julkisuudessa on jo esitetty valistuneita veikkauksia tehtävien tulevista haltijoista.

Uutta vihreää sisäministeriä Maria Ohisaloa ehti jo viime viikolla avustaa EU-kokouksessa vihreiden ex-kansanedustaja Olli-Poika Parviainen, joka pyrki vaan ei päässyt uuteen eduskuntaan eikä ministeriksi. Keskusta puolestaan on iltapäivälehtien mukaan nostamassa valtiosihteereiksi kolme entistä kansanedustajaansa, ex-ministerit Juha Rehulan ja Kimmo Tiilikaisen sekä Tuomo Puumalan.

Eduskunnasta putoamisen lisäksi kolmikkoa yhdistää pitkäaikainen palvelu merkittävissä keskustalaisissa luottamustehtävissä. Puolue ei hylkää näitä uskollisia sotureitaan vaikeuksien tullen, vaan järjestää heille korvaavan määräaikaisen työpaikan uuden hallituksen sisäpiirissä ja politiikanteon ytimessä.

Tapa ei ollut vieras edellisillekään hallituksille. Sipilääkin avusti valtiosihteeri, jolle äänestäjät olivat kääntäneet selkänsä edellisissä vaaleissa, ex-ministeri Paula Lehtomäki.

Eikä Rehula olisi ensimmäinen päijäthämäläinen, jolle puolue järjestää uuden alun vanhan työuran tultua tiensä päähän. Lahden ex-kaupunginjohtaja Kari Salmi (sd.) työskenteli viime vuosikymmenellä sisäministeri Kari Rajamäen (sd.) avustajana ja valtiosihteerinä jäätyään valitsematta uudelleen vanhaan tehtäväänsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 2. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 3. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 4. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 5. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 6. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 7. Kiuru: Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä
 8. Kulmuni: Maksan esiintymiskoulutusten kustannukset takaisin ministeriöille
 9. Lahdessa halutaan lisää ammattilaisia kuntayhtiöiden hallituksiin – poliittiset palkintopaikat voivat vähentyä
 10. Virtaava vesi ja sulava jää - palkitun viinilasin suunnitellut lasitaiteilija inspiroituu luonnon helmassa
 11. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 12. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 13. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 14. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 15. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.