Mitä lapsesi tekevät pitkällä kesälomalla?

Chiméne Bavard

Tokaluokkalaisemme pääsi yli viikko sitten hyvin ansaitulle kesälomalle. Hymy oli korvissa, kun hän juoksi kavereidensa kanssa pihalle jäätelö yhdessä ja todistus toisessa kädessä.

Perheemme ainoan lomalaisen piti heti seuraavana aamuna pakata reppuun useamman päivän vaatteet ja kasa kirjoja, koska edessä oli odotettu, mutta jännittävä reissu yksin vanhempieni luo. Olemme siitä onnellisessa asemassa, että lasten isovanhemmat asuvat parin tunnin ajomatkan säteellä ja ottavat mielellään lomalaisen luokseen.

Mitä jos lähellä ei asuisikaan ketään tuttua vanhempaa? Pitäisikö kahdeksanvuotiaan keksiä tekemistä itsekseen tai notkua pitkät päivät kavereiden kotona?

Koululaisten kuukausien mittaiset kesälomat ovat aiheuttaneet päänvaivaa ja erikoisjärjestelyjä jo vuosia. Monissa perheissä vanhemmat päätyvät lomailemaan vuorotellen, jotta lasten ei tarvitse olla yksin tai keskenään. En tiedä, vähentääkö vai lisääkö tällainen systeemi lomastressiä entisestään.

Toinen vaihtoehto on laittaa koululainen kesällä erilaisille leireille. Useissa kunnissa järjestetään alkukestästä suhteellisen edullista päivätoimintaa, jonne yleensä ehtivät vain nopeimmat ilmoittautujat. Vaikka olisi sormi valmiina näppäimistöllä ilmoittautumisajan alkaessa, voi silti päätyä pitkälle varalistalle.

Urheilun tai muiden harrastusten ympärille on kehitelty erilaisia tekemistä, mutta niihin saa kaivaa kuvetta enemmän, eivätkä kaikki lapset innostu sporttailusta ilman tuttuja kavereita.

Joskus tämä on kuitenkin se ainoa vaihtoehto. Kaverini kertoi juuri ilmoittaneensa tulevan ekaluokalaisen tennisleirille, vaikka lapsi ei ole koskenut tennismailaan. Vielä on auki, joutuuko poika menemään sinne aamuisin taksilla vai järjestyykö hänelle järkevämpi kulkeminen. Seitsemänvuotias ei missään nimessä suostu jäämään yksin kotiin, ja kaikki sukulaiset asuvat kaukana.

Yksi sesongin perinteisesti kiihkeimmistä keskustelunaiheista nettipalstoilla on se, saako pienempää lasta viedä päiväkotiin vaikka toinen vanhemmista olisi lomalla. Se, joka uskaltaa tästä aiheesta kysellä mielipiteitä, saa taatusti myrskyn aikaiseksi. Myrsky ei laannu, vaikka selittäisi kysymyksen tarkoittaneen vain muutamaa päivää.

Ei kuulemma kannata tehdä lapsia, jos ei halua viettää heidän kanssaan kaikkea vapaa-aikaa. Toinen suosittu iskulause on, että lapsikin tarvitsee lomaa. Mutta mitä jos perheessä on suuria huolia tai aikuisten järjestelyjä vaativia pakollisia asioita? Eikö lapsen ole parempi olla tutussa päiväkodissa hyvässä hoidossa kuin roikkua vanhempien mukana lääkärissä, pankissa tai raksalla? Entä jos yksinhuoltajavanhempi on uuvahtanut tiukan työrupeaman jälkeen ja kaipaa hetken lepoa? Kun asiat on rauhassa hoidettu ja hetki levätty, vanhemmatkin jaksavat ovat lomalla lasten kanssa rennommin.

Suomalaislasten pitkän loman aikana ehtii onneksi vain olemaankin. Kun koululaiselta kysyy, mikä lomassa on parasta, saa usein aika yksinkertaisia vastauksia. Se, että saa valvoa illalla vähän pitempään. Uiminen, lukeminen ja kesäherkut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 2. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 3. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 4. Volvon mukana tulee rajoitettu huippunopeus
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 7. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 8. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 9. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan
 10. Ladattava nelivetohybridi on Peugeotin tehokkain sarjatuotantomalli
 11. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 12. Pauliina Withanage suoritti tutkinnon LAB:ssa ollessaan viimeisillään raskaana: "Vähän alkoi loppuvaiheessa jännittää, kumpi ehtii ensin"
 13. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 14. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 15. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.