Kesätyökikyllä tulevaisuutta

Tuuli Raaska sai tänä kesänä töitä Launeen Prismasta Lahdesta. Sami Lettojärvi

Suomessa on viime vuosina pystytty palkkaamaan uusia kesätyöntekijöitä aiempaa enemmän. Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi, että sen jäsenyrityksissä olisi nyt 140 000 kesätyöpaikka ja niiden määrä olisi kasvanut kolmatta vuotta peräkkäin.

Kaikkiaan Suomessa on kesällä työelämässä 300 000–400 000 nuorta, joiden ikä on 15–24 vuotta. Heistä iso osa on juuri määräaikaisessa työsuhteessa vain kesän yli. Tästä kertovat myös voimakkaat muutokset nuoren ikäluokan työllisyysluvuissa eri kuukausina. Vuoden 2018 toukokuussa 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli lähes 30 prosenttia. Heinäkuussa se oli laskenut jo alle kymmeneen.

Kesätyöt koskettavat siis isoa joukkoa nuoresta ikäluokasta, ja niillä on paitsi henkilökohtaista taloudellista merkitystä, myös pidemmän näkymän vaikutusta koko yhteiskunnan kannalta.

Kesätöitä on tarjolla runsaasti myös Päijät-Hämeessä. Esimerkiksi Lahden seudulla lomittajia kaipaa niin yksityinen kuin julkinenkin puoli. Työpaikkojen määrä on kasvanut muun muassa matkailu­yrityksissä ja vapaa-ajan liiketoiminnassa. Kaupan ala on toimialoista suurin työllistäjä.

Lahden kaupunki on tarjonnut tänä vuonna 150 työpaikkaa päiväkodeissa, kirjastossa, museoissa, kulttuuritoimessa ja puistotyöntekijöinä. Myös seurakunnat ottavat kausityöntekijöitä muun muassa hautausmaille.

On hyvä, että tarjolla on töitä mahdollisimman monelta sektorilta. Ensinnäkin se lisää nuoren mahdollisuutta ylipäätään päästä töihin ja parhaassa tapauksessa saada mielekästä tekemistä sellaisista tehtävistä, jotka vastaavat mahdollisesti käynnissä olevia opintoja. Juuri nyt näyttääkin hyvältä, koska kesätöitä on tarjolla aiempaa enemmän. Siitä on kiittäminen suotuisaa suhdannekehitystä.

Suhdanteilla on kuitenkin tapana vaihdella. Suomen Pankki varoitti tiistaina, että aiemmat ennusteet talouskasvusta eivät ole enää pitävällä pohjalla. sen mukana Suomen bkt kasvaa tänä vuonna 1,6 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Vuosi sitten vastaavat ennusteet olivat 2,2 ja 1,7 prosenttia. Normaalissa mallissa työpaikat katoavat samaa tahtia talouskasvun hiipumisen kanssa.

Uudella hallituksella onkin kova työ edessä, sillä nuorten työllistäminen olisi tärkeä investointi tulevaisuuteen. Julkisen sektorin työpaikat tähän eivät riitä. Kannattaakin vakavasti harkita, voisiko valtio tulla kesällä nuorten työnantajamaksuissa vastaan. Se olisi eräänlainen kesätyö-kiky.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.