Kesätyökikyllä tulevaisuutta

Tuuli Raaska sai tänä kesänä töitä Launeen Prismasta Lahdesta. Sami Lettojärvi

Suomessa on viime vuosina pystytty palkkaamaan uusia kesätyöntekijöitä aiempaa enemmän. Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi, että sen jäsenyrityksissä olisi nyt 140 000 kesätyöpaikka ja niiden määrä olisi kasvanut kolmatta vuotta peräkkäin.

Kaikkiaan Suomessa on kesällä työelämässä 300 000–400 000 nuorta, joiden ikä on 15–24 vuotta. Heistä iso osa on juuri määräaikaisessa työsuhteessa vain kesän yli. Tästä kertovat myös voimakkaat muutokset nuoren ikäluokan työllisyysluvuissa eri kuukausina. Vuoden 2018 toukokuussa 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli lähes 30 prosenttia. Heinäkuussa se oli laskenut jo alle kymmeneen.

Kesätyöt koskettavat siis isoa joukkoa nuoresta ikäluokasta, ja niillä on paitsi henkilökohtaista taloudellista merkitystä, myös pidemmän näkymän vaikutusta koko yhteiskunnan kannalta.

Kesätöitä on tarjolla runsaasti myös Päijät-Hämeessä. Esimerkiksi Lahden seudulla lomittajia kaipaa niin yksityinen kuin julkinenkin puoli. Työpaikkojen määrä on kasvanut muun muassa matkailu­yrityksissä ja vapaa-ajan liiketoiminnassa. Kaupan ala on toimialoista suurin työllistäjä.

Lahden kaupunki on tarjonnut tänä vuonna 150 työpaikkaa päiväkodeissa, kirjastossa, museoissa, kulttuuritoimessa ja puistotyöntekijöinä. Myös seurakunnat ottavat kausityöntekijöitä muun muassa hautausmaille.

On hyvä, että tarjolla on töitä mahdollisimman monelta sektorilta. Ensinnäkin se lisää nuoren mahdollisuutta ylipäätään päästä töihin ja parhaassa tapauksessa saada mielekästä tekemistä sellaisista tehtävistä, jotka vastaavat mahdollisesti käynnissä olevia opintoja. Juuri nyt näyttääkin hyvältä, koska kesätöitä on tarjolla aiempaa enemmän. Siitä on kiittäminen suotuisaa suhdannekehitystä.

Suhdanteilla on kuitenkin tapana vaihdella. Suomen Pankki varoitti tiistaina, että aiemmat ennusteet talouskasvusta eivät ole enää pitävällä pohjalla. sen mukana Suomen bkt kasvaa tänä vuonna 1,6 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Vuosi sitten vastaavat ennusteet olivat 2,2 ja 1,7 prosenttia. Normaalissa mallissa työpaikat katoavat samaa tahtia talouskasvun hiipumisen kanssa.

Uudella hallituksella onkin kova työ edessä, sillä nuorten työllistäminen olisi tärkeä investointi tulevaisuuteen. Julkisen sektorin työpaikat tähän eivät riitä. Kannattaakin vakavasti harkita, voisiko valtio tulla kesällä nuorten työnantajamaksuissa vastaan. Se olisi eräänlainen kesätyö-kiky.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 2. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 5. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 6. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 7. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 8. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 9. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 10. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 11. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 12. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 13. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 14. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"
 15. Haluatko pidentää elinikääsi liikunnalla? Näin monta askelta tulisi ottaa päivittäin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.