Lanulla tavataan? Lahti kisaa vihreä pääkaupunki -tittelistä suosikkina

Juha Honkonen

Ensi torstai on Lahden suuri päivä. Kun Suomi valmistautuu juhannuksen viettoon, kaupunkimme kilpailee Oslossa jopa ennakkosuosikkina.

Kisa käydään Euroopan vihreä pääkaupunki -tittelistä. Lahti ei ole pääkaupunki mutta kilpailuun riittävän suuri ja ennen kaikkea vihreä. Niin vihreä, että veikkaan Lahtea voittajaksi.

Siispä Lanu Spa juhlakuntoon – lyökö Lahti sisään?

Lahti on kilpailussa mukana kolmatta ja virkamiesten mukaan viimeistä kertaa. Kaupunki on joka kerta päässyt finaaliin.

Olin seuraamassa loppukoitosta toissa vuonna Saksan Essenissä. Selvisi, että voitto ei riipu pelkästään hyvistä tuloksista luonnon- ja ilmastonsuojelun saralla.

Esimerkiksi ensi vuoden vihreä pääkaupunki Lissabon ei erityisemmin erotu hiilijalanjälkensä pienentämisessä. Oli Etelä-Euroopan vuoro. Nyt oikea jonotusnumero on periaatteessa Keski-Euroopalla. Lahden lisäksi finaalissa kilpailee kaksi ranskalaiskaupunkia: Strasbourg ja Lille.

Mutta ei huolta. Vaikuttavia asioita ovat lisäksi hakemis­sinnikkyys ja loppukoitoksessa suoritettava esitys.

Ranskalaiskaupunkien miinus on, että ne ovat mukana ensimmäistä kertaa. Yleensä voitto vaatii useamman kerran yrittämisen. Lisäksi Ranska on saanut tittelin kerran: Nantes 2013.

Yllättävän paljon pisteitä tulee esityksen perusteella. Essenissä Gent janosi voittoa tarjoamalla tuomareille olutta – joka oli tehty jätteistä. Lahdella oli mukana pari sinfoniamuusikkoa. Voitto meni Osloon.

Toki ympäristödatallakin on merkityksensä. Essenissä Lahti sai yllättäen huonot pisteet ilmanlaadusta, kun mittauspiste on ollut pölyisellä torilla. Asiaan puututtiin, ja viime vuonna Lahti saikin ilmanlaadusta parhaat pojot.

Lahden valtteina ovat edellisvuosien tapaan myös puhtaaksi saatu Vesijärvi ja tuleva CitiCap-hanke, mutta nyt myös kivihiilitön lämmöntuotanto.

Lahti on aivan finaalin kynnyksellä päättänyt olla hiilineutraali jo 2025. Se olisi kova suoritus, sillä esimerkiksi Helsingillä sama tavoite siintää vasta 2035 ja Tampereella 2030. Toisaalta Suomessa on jo kymmeniä hiilivapaaksi pyrkiviä Hinku-kuntia.

Kaupunkimme suurin haaste on joukkoliikenteen houkuttelevuus. Bussien torin ympäri -ajosta pitäisi päästä eroon. Lahti ei loista kierrätyksessäkään, mutta yli 96 prosenttia kotitalousjätteestä menee hyötykäyttöön. Se on kansainvälisestikin huipputulos. Tuotamme energiaa paitsi puutähteellä myös roskalla.

Onko hakeminen kaiken satsauk­sen arvoista? Luultavasti on. Maine ei kasva älyttömästi, sillä esimerkiksi Helsingin Sanomat ei ole kirjoittanut aiemmista kilpailuista juuri mitään. Jos kysyt joltain perusporilaiselta, mikä on Vihreä pääkaupunki -kilpailu, hän luultavasti tuumii: tua noin...

Silläkin on kuitenkin merkitystä, että Euroopan päättäjät tietävät Lahden olevan supervihreä – nyt kun EU:n puheenjohtajuuskausikin on alkamassa. Se voi poikia yllättäviäkin asioita tuoreeseen yliopistokaupunkiin.

Lisäksi palkintorahaa kilisee 350 000 euroa. Ja hyväähän voitto aina itsetunnolle tekee.

Ihanaa, Lahti, ihanaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.