Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Halla-ahon piti heti selitellä

Euroopan parlamentin oikeistopopulistit onnistuivat tekemään nyt sen, mikä niiltä jäi tekemättä edellisten EU-vaalien jälkeen. Ne muodostivat yhteisen ryhmän nimeltään Identiteetti ja demokratia (ID), josta tulee 751-paikkaisen parlamentin viidenneksi suurin 73 jäsenellään.

ID:n painoarvo jää pienemmäksi kuin perinteiset valtapuo­lueet pelkäisivät ennen vaaleja. Oikeistopopulistien tulos jäi ennakoitua heikommaksi, ja ID:stä jättäytyi pois monta puoluetta, jotka siihen olisivat ideologiansa puolesta liittyä. Niinpä ID:lle on tarjolla vain rooli piikkinä valtaa pitävien lihassa. EU:n suuntaa sen voimat eivät riitä muuttamaan.

ID:n syntymistä voidaan silti pitää saavutuksena, sillä oikeistopopulistit eivät ole ennen kyenneet kokoamaan näinkään suurta yhteistä ryhmää. Tähän on ollut selvä syy. Populisteja yhdistää EU-kriittisyys ja maahanmuuttovastaisuus, mutta yli kaiken kansallismielisyys. Ja juuri kansallismielisten ajattelutapa ”oma maa ensin” vaikeuttaa yhteisen sävelen hakemista toisten nurkkapatrioottien kanssa.

Tällä kertaa parlamentista löytyi riittävä joukko muodostamaan ”suurimman vähemmistön kuin koskaan aiemmin”, kuten perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ID:tä kuvaili. Perussuomalaisetkin lukeutuvat nyt ryhmään, jonka suurimpia puolueita ovat Italian valtapuolue Legia, Ranskan kansallinen liittouma sekä Vaihtoehto Saksalle AfD.

Ruotsidemokraatit sitä vastoin hylkäsivät ID:n sen valtapuolueiden osoittaman ylenpalttisen Venäjä-mielisyyden kavahduttamana ja neuvoivat ennen EU-vaaleja myös suomalaista veljespuoluettaan noudattamaan esimerkkiään.

Halla-aho ei noudattanut länsinaapureidensa ohjeita. Hän piti tärkeämpänä, että perussuomalaisetkin ovat mukana rakentamassa parlamenttiin niin suurta kansallismielistä ryhmää kuin mahdollista. Vähemmälle huo­miolle jäi, että kyse on arveluttavasta joukosta jopa perussuomalaisten mittapuulla.

Heti ID:n nähtyä päivänvalon Halla-aho joutui jo selittämään, puhuiko AfD:n Jörg Meuthen koko ID:n vai ainoastaan oman puolueensa puolesta vaatiessaan Venäjä-pakotteiden purkamista. Erikseen Halla-ahon piti korostaa, että perussuomalaiset edustavat Suomen ja koko EU:n virallista linjaa, jonka mukaan pakotteita ei voida purkaa ennen kuin Venäjä on muuttanut toimintaansa.

ID koostuu niin sekalaisesta seurakunnasta, että Halla-aho joutunee selityskannalle vielä monta kertaa. Erityiseen tarpeeseen hänen puhelahjansa tulevat, jos tai kun Legia alkaa vaatia muita euromaita Italian paisuvan velkataakan maksajiksi.