Hävettääkö, Päivi Räsänen?

Emma Auvinen

Immenkalvo, toiselta nimeltään hymen, ei ole umpinainen kalvo jossain emättimen uumenissa, vaan se on aivan reiän suuaukolla helposti nähtävissä.

Lisäksi jokaisen hymen on eri näköinen ja usein luonnostaan repaleinen tai sitä ei käytännössä ole lainkaan. Nimitys immenkalvo on siis äärimmäisen harhaanjohtava.

Tämän tiedon opin vähän aikaa sitten Instagramin Pimppikerhosta, jossa tilin pitäjät jakavat alapää-tietoutta.

Kyseinen anatominen seikka olisi tietysti pitänyt oppia jo paljon aiemmin terveystiedon tunnilla, mutta kun asia kerran jäi epäselväksi, niin eipä sitä ole tullut luontevasti oikaistuksi esimerkiksi ystävien kanssa kahvipöydässä.

Syy tähän on itsestään selvä: erityisesti naisen kehoon on ladattu paljon häpeää ja myyttejä. Aiheesta kirjoittaminenkin tuntuu kiusalliselta.

Häpeä on suomalaisessa kulttuurissa syvällä.

Suvun tabuista, kuten alkoholismista ja psyykkisistä sairauksista vaietaan. Lapsi oppii jo pienenä vanhemmiltaan, että perheen salaisuutta ei saa kertoa ulkopuolisille.

Lapsi voi jäädä ihan yksin salaisuuden ja syyllisyyden tunteen kanssa.

Auktoriteetit ovat kautta aikojen käyttäneet häpeää lyömäaseenaan. Sen avulla erityisesti konservatiiviset tahot pyrkivät pitämään kansakunnan nuhteessa.

Tästä on esimerkkinä viimeisin kristillisdemokraattien ulostulo.

Kirkko osoitti tukensa sateenkaariväen Pride-tapahtumalle, minkä seurauksena PäiviRäsänen lätkäisi Raamatulla kirkkoinstituutiota. ”Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi”, hän kirjoitti Twitterissä.

Lievästi sanottuna suututtaa erityisesti niiden nuorten puolesta, jotka ovat vielä kaapissa.

Heille kansanedustaja tviitillään kehtaa epäsuorasti sanoa, että heidän seksuaalisuutensa olisi synti ja etteivät he saisi olla ylpeitä itsestään.

On toki muistettava, että häpeällä on sosiaalinen tarkoitus, ja se voi olla jopa kehittävä tuntemus.

Mutta vain silloin, kun ihminen on mokailemalla sen itse hankkinut. Terveellä itsetunnolla varustettu ihminen voi häpeänsä ansiosta pyrkiä korjaamaan virheensä.

Ongelmallista häpeä on silloin, kun ihminen identifioituu huonommuuden kautta.

Häpeän muuttuminen osaksi minuutta ei näy välttämättä räikeästi ulospäin.

Pienet vihjeet, kuten vetäytyminen sosiaalisissa tilanteissa, saattavat olla merkkejä siitä.

Pahimmillaan sisäistetty häpeä ajaa psyykkisiin ongelmiin, itsetuhoisuuteen ja kehonkuvan häiriöihin. Sosiaaliset tilanteet voivat olla kidutusta ihmiselle, joka ei ole tullut hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Epäterve häpeän kulttuuri on murrettava lopullisesti.

Muutosta onkin jo ilma sakeanaan. Vuosi vuodelta suurempi Pride-kulkue on upea osoitus tästä. Instagramin Pimppikerho on myös tuore esimerkki tabuja positiivisuudella ja avoimuudella rikkovasta toiminnasta. Kyseiseltä tililtä saa pimpillinen ja pimpitön kertauskurssin siihen, mikä jäi terveystiedon tunnilla oppimatta. Ja vielä paljon enemmän.

Häpeästä tulee puhua. Syyt tunteen taustalla voivat olla erilaisia, mutta kokemus on yhteinen, ja sen jakaminen luotettavan ystävän kanssa voi olla todella terapeuttista.

Monille häpeän käsittely vaatii ihan oikeaa terapiaa ja vuosien työn. Sitäkään ei ihmisen pitäisi joutua häpeämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 5. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 6. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 7. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 8. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 9. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 10. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 11. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 12. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 13. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 14. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 15. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.