Voiko Lahti pelastaa kapitalismin?

Helmi Hämäläinen

Maailman suurimpien osakeyhtiöiden, esimerkiksi Yhdysvaltojen huippuyhtiöiden tuotot eivät ole kasvaneet aikoihin, mutta niiden osakekurssit jatkavat silti nousuaan. Osakkeiden arvo kasvaa, kun kuluttamisen arvostus kasvaa.

Osakemarkkinatovat irtautuneet taloudesta ja todellisuudesta, toteaa myös Wall Streetin pörssitoimittaja Markus Koch Ylen esittämässä Talouskasvun takaraja -dokumentissa.

Kochin mukaan kukaan ei tiedä, mitä kapitalismiin perustuvalle maailmalle tapahtuisi, jos kuluttaminen yhtäkkiä romahtaisi.

Kapitalismi toimii vain, jos talous kasvaa, ja kasvu mahdollistaa monenlaista hyvinvointia. Ongelmana kuitenkin on, että ikuinen kasvu on luonnonlakien vastaista.

Tällä hetkellä kapitalismin suurimmat uhat näyttäisivät olevan Maan rajallinen kantokyky ja ilmastonmuutos. Tarvittaisiin 3,8 maapalloa, jotta jokainen voisi saavuttaa suomalaisten elintason.

Talouskasvusta tuli toisen maailmansodan seurauksena maailman tärkein poliittinen päämäärä. USA nousi talouskriisistä sotakalustotuotannollaan, ja samalla keksittiin käsite bruttokansantuote. Sodan jälkeen länsimaiden BKT kasvoi vauhdilla. Kasvu symboloi edistystä ja tuotti hyvinvointia.

Vuosituhannen lopulla lainaraha mahdollisti kuluttamisen myös vähävaraisille. Velanotto loi pohjan nykyiselle kasvulle, ja siitä tuli kapitalismin kantava voima.

Kasvu oli varhaiselle ihmiskunnalle tarpeellinen asia, ja maailmassa on yhä miljoonittain ihmisiä, jotka tarvitsevat kasvua, eli ruokaa ja suojaa.

Suomessa kysymys on, millä työllisyys saadaan nousuun, kun kasvu taittuu. Talouden oppikirjojen mukaan kasvulle ei ole rajaa, mutta median välittämä viesti on toinen.

Lisäksi talouskasvun logiikka on täydellisessä ristiriidassa ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kanssa. Mitä enemmän markkinoille pumpataan tavaraa, sitä enemmän tulee päästöjä ja roskaa.

Talouskasvun takaraja -dokumentissa Amazonin sademetsässä valtavalla karjatilalla työskentelevä mies toteaa, että vain taivas on rajana kasvulle.

Ja hän lienee oikeassa, sillä luonto kyllä hoitaa tehtävänsä. Tässä tapauksessa se tarkoittaa ikävimmillään ekokatastrofia ja massiivisia sukupuuttoja.

Toisaaltahistoria osoittaa, että tiukan paikan tullen ihminen usein keksii ratkaisun. Finanssikriisistä selvittiin, ja kolmannen maailman valtioissa on tilaa kasvavalle vauraudelle. Mutta entäs sitten, kun kolmas maailma on valloitettu ja Maan keuhkot rykivät?

Ehkäpä joku tuo markkinoille järkälemäisen hiili-imurin, joka puristaa ilmakehän päästöistä timantteja. Ratkaisujen keksimiseen tarvitaan joukkojen voimaa ja uusia toimintatapoja.

Euroopan vihreä pääkaupunki on auktoriteetti, joka voi luoda uusia normeja. Lahti voi tittelinsä turvin haastaa yrityksiä toimimaan ympäristön kannalta kestävästi.

Kukaan ei halua rangaista yksilöä saati yrittäjää. Siksi tarvitaan esimerkkejä, jotka muuttuvat lopulta kaikkia koskeviksi kapitalismin normeiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 4. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 5. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 6. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 7. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 8. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 9. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 10. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 11. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 12. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 13. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 14. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 15. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.