Amatöörit sivuun ja ammattilaiset asialle Lahden kaupungin omistamissa yhtiöissä

Matti Eve

Lahden päättäjien toiminta on ollut vahvasti esillä viime aikoina. Eikä syyttä, sillä veronmaksajien on ollut vaikea niellä uutisia, jotka maalaisjärjellä kuulostavat amatöörien puuhastelulta.

Lahti Energian hallituksen entinen puheenjohtaja JormaRatia junaili yhtiön toimitusjohtajalle mittavan liksankorotuksen. Puheenjohtaja kompastui muotovirheeseen ja sai maksaa huolimattomuudestaan puheenjohtajan pestin. Tässä sotkussa jäi täysin arvioimatta yhtiön hallituksen muiden jäsenten kompetenssi kyseiseen luottamustehtävään, kun valtuustotoverien konklaavi heitti Ratian bussin alle.

Lahti Energian hallituksen puheenjohtajaksi valittiin politiikan ulkopuolelta tuleva lahtelainen JukkaOttela. Hänen näyttönsä muun muassa Mediatalo Esan toimitusjohtajana sekä PHP Holdingin hallituksen puheenjohtajana ovat kiistaton näyttö liike-elämän osaamisesta. Ottelan valinta on myös historiallinen, sillä nämä luottamustoimet ovat olleet aina varattuina poliitikoille.

Yhtiöllä tuleekin olla raskaan sarjan puheenjohtaja ja hallitus, jotka ovat aidosti omistajan asialla. Onhan kyseessä meidän veronmaksajien omistama yhtiö, joka on myös kaupungin yhtiöiden kruununjalokivi.

Lahti Energian esimerkkiä toivoisi muiltakin kaupungin omistamilta yhtiöiltä. Poliittisesti valitut hallitukset eivät ole enää tätä päivää. Puolueille nämä hallituspaikat ovat silkkaa vallankäyttöä ja rahastusta. Hallitusten jäsenet maksavat omille puolueilleen kokouspalkkioista niin sanotun puolueveron. Hallitustyöstä maksetut korvaukset ovat puolueille siten huomattava tulonlähde.

Voisi olla viisaampaa maksaa nuo rahat suoraan kaupungin kassasta puoluetukena ja jättää markkinaehtoisten yhtiöiden merkittävät hallituspaikat alan ammattilaisille. Puolueen jäsenkirja tai valtuustopaikka eivät voi olla ainoita perusteita luottamuspaikkojen jakamisessa.

Kaupungin omistamien yhtiöiden hallituksissa istuu jäseninä henkilöitä, joilla ei välttämättä ole mitään osaamista kyseisen yhtiön toimialalta. Hallitusten jäsenille järjestetään kyllä koulutusta osakeyhtiöiden hallitustyöskentelystä, mutta eihän se vielä ihmisestä alan asiantuntijaa tee. Tosin on taatusti yhtiöitä, joissa esimerkiksi sairaanhoitaja tai erityisopettaja voi aidosti tuoda lisäarvoa juristien ja insinöörien maailmaan.

Hallituksen jäsenten tulee olla alan todellisia ammattilaisia. Heidän tehtävänsä on toimia operatiivisen johdon tukena sekä nähdä yhtiön iso kuva tulevaisuuteen.

Amatöörit hallituksissa eivät kykene antamaan yhtiölle mitään lisäarvoa, päinvastoin. Heidän tietämättömyytensä vuoksi joudutaan ostamaan kalliita konsulttipalveluja sekä muita osaajia kertomaan, miten yhtiön tulisi toimia. Tämä ei yksityissektorien hallituksissa tulisi kuuloon alkuunkaan.

Miksi me veronmaksajat sitten hyväksymme tämä kaiken puuhastelun? Siksi, että olemme hyväksyneet vallitsevan käytännön ja olemme aivan liian laiskoja vaatimaan muutosta. Valtuutetuille riittää kyllä tekemistä niissä tehtävissä, joihin heidät on vaaleilla äänestetty. Ne tehtävät, joihin eivät omat taidot riitä, kannattaisi jättää ammattilaisten hoidettavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta
 10. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 11. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 12. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 13. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 14. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 15. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.