Komissaareja ajetaan jo asemiin

Kimmo Kangas

EU-vaalit huipentuvat sunnuntaina. Vaaleissa populistien ja nationalistien on ennakoitu etenevän monessa jäsenvaltiossa.

Vaikka äänet ovat antamatta ja tulokset laskematta, on monessa jäsenmaassa jo siirretty katse vaalien jälkeiseen aikaan ja uuden komission nimityksiin.

Esimerkiksi Portugalissa pääministeri António Costa tavoittelee Politico-lehden mukaan maalle EU:n aluepolitiikasta vastaavan komissaarin paikkaa. Tavoitteella Portugali yrittää turvata jatkossakin EU:n alueellisia eroja tasoittavan koheesiopolitiikan alue- ja rakennerahoituksen.

Asia on Portugalille erityisen tärkeä, sillä se on ollut merkittävimpiä aluerahoituksen saajia. Politicon mukaan Portugali on saanut EU-jäsenyytensä aikana yli sata miljardia euroa koheesiorahaa ja vuosina 2015–2017 yli 84 prosenttia Portugalin julkisista investoinneista rahoitettiin koheesiovaroin.

Suomen julkisista investoinneista koheesiorahojen osuus oli samalla ajanjaksolla 2,2 prosenttia.

Virallisesti komissaarit eivät edusta Euroopan komissiossa jäsenmaitaan, vaan heidän tehtävänsä on ajaa unionin yhteistä etua.

Todellisuudessa jokainen tietää, että komissaarin kotimaa ei ole merkityksetön. Suotta eivät jäsenmaat toivo ”komissaarilleen” mahdollisimman painavaa salkkua.

Asialla on seuraavan ­komission ja parlamentin aikana kenties nykyistäkin suurempi merkitys, koska näköpiirissä on monenlaisia säästöpaineita Euroopan unionin budjettiin.

Suomessa keskustelu komissaarista on jäänyt tähän mennessä – ymmärrettävästi – eduskuntavaalien ja hallitusneuvotteluiden jalkoihin.

Suomen komissaarivalinta on suurimman puolueen eli SDP:n ja sen puheenjohtajan Antti Rinteen käsissä. Rinne ilmaisi torstaina Ylen vaalitentissä selvästi, että Suomen seuraavan komissaarin tulisi olla nainen.

Mikäli Rinne pitää sanansa, on Suomen seuraavan komissaarin nimi mitä todennäköisimmin joko Jutta Urpilainen tai Miapetra Kumpula-Natri.

Urpilainen on valtiovarainministerinä saanut kokemusta EU-neuvotteluista, Kumpula-Natri puolestaan pyrkii sunnuntaina jatkokaudelle Euroopan parlamenttiin. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja komissaariksi.

Sosiaaliset taidot ja verkostoituminen ovat komissaarin tehtävien hoidossa lopulta kenties jopa tärkeämpiä kuin nimellinen vastuualue. Siksi olisikin tärkeää, että Suomessa vallitsisi mahdollisimman laaja yhteisymmärrys tärkeimmistä tavoitteista seuraavalle budjettikaudelle. Näitä tavoitteita tulisi ajaa määrätietoisesti paitsi hallituksen, myös Suomen tulevan komissaarin kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 7. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 8. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 9. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 12. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 13. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 14. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 15. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.