Kuka pelkää Jyrkiä?

Asko Hynninen

Iltalehden sivulla äkäisenoloinen mies tuijottaa sinua, kädet puuskassa.

Hän on Suomen ilkeimmäksi luonnehdittu kolumnisti, Jyrki Lehtola. Anteeksi vain Etelä-Suomen Sanomien entinen toimittaja Jukka Kuikka, Ilta-Sanomat.

Jyrki on siis kova poika tyrkkimään.

No jaa. Hohhoijaa.

Valtakunnan veemäisimmäksi pääsee näköjään sillä, että tarkoitushakuisesti nälvii jotakin virkaheittoa viihdetaiteilijaa hänen henkilökohtaisista ominaisuuksistaan. On se hurja! Miten se uskaltaa!

Eikä tässä kaikki. Jyrki on uskaltanut ilkeillä jopa kahdelle valtakunnan-Paavolle. Aatelkaa nyt, ensin Lipposelle, ja nyt Väyryselle!

Toista maata oli Jyrkin isä Erkka Lehtola. Hän kirjoitti samalla kertaa humanistisia ja kriittisiä huomioita kulttuurista ja muustakin elämänmenosta, ja johti samalla Aamulehden vielä silloin keskustelevaa kulttuuriosastoa. Hänen henkensä leijuu edelleenkin Pirkanmaan paikallislehdessä, eikä vähiten siksi, että hänen oppipoikansa Matti Apunen nykyään päätoimittaa sitä.

Matti on muuten huomattavan paljon oivaltavampi kolumnisti kuin kaverinsa Jyrki.

No, minkäpä isänsä lahjoille voi, mutta onko Jyrki-boyn tyrkyttäydyttävä vielä televisioonkin satiireillaan, lainausmerkeissä. Ensin meitä kidutettiin saunan jälkeen Presidentin kanslialla, joka sai jo mitan täyteen. Mutta ei mitään rajaa: nyt lauantai-illan kotikiusaajanamme on Ministerin tytär, jopa edeltäjäänsäkin väkinäisempi yritys satirisoida politiikkaa.

15 minuuttia kestävän "satiirin" aikana tekee 30 kertaa mieli käydä jääkaapilla, vaikka ei olisi nälkä tai jano. Jääkaapin valon vahtiminen kun on ajatuksia ja toimintaa herättävämpää ja hillittömän paljon hauskempaa kuin tuon "satiirin" katsominen.

Pääministerin haastattelutunti tuntuu Ministerin tyttäreen verrattuna huippuviihteeltä. Vanhasessa on sentään tahatonta huumoria, Ministerin tyttäressä ei edes sitä.

Valtakunnan johtavalle ilkeilijälle ilmestyi hetkeksi haastaja. Mutta vain hetkeksi. Aina korkeatasoinen nettikeskustelu sai Kaarina Hazardin säikähtämään ja pyytelemään nöyrästi anteeksi Tony Halmeen "muiston" häpäisemistä. Kovan muijan maine kärsi pahasti.

Kaarinan erottaa Jyrkistä kuitenkin se, että vaikka amatööri onkin, hän osaa näytellä uskottavasti, myös uskottavaa kolumnistia. Kukaan kun ei edes viitsi suuttua Jyrkille kolumneista. Vaikeahan niistä on suuttua, kun niiden filosofiaa ei kukaan oikein ymmärrä.

Kaarina ei kuitenkaan ole parhaimmillaan silloin kun hän yrittää kolumneissaan olla jyrkimpi kuin jyrki itse. Sen sijaan jossain Pressiklubissa voi aina luottaa siihen, että hänellä on omia teräviä näkemyksiä, jotka poikkeavat virkistävästi toimittajien turhan ennakoitavista päivänpolitiikka-ajatuksista.

Mutta kyllä se kaikkien aikojen suomalainen satiirikkojen satiirikko on Seppo Ahti. Kenestä on Bisquitiksi Bisquitin paikalle, kun hän kuulemma jää lähiaikoina eläkkeelle?

Näillä näkymin: ei kenestäkään.

Onko Jyrki-boyn tyrkyttäydyttävä vielä televisioonkin?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.