Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Lukijalta | Nuorten pitäisi saada busseissa alennusta myös kertalipuista

Lahden seudun joukkoliikennelautakunta antoi kokouksessaan 25.4. vastauksen nuorisovaltuuston lausuntoon, jossa vaadimme nuorille ja opiskelijoille alennusta myös bussien kertalipuista ja yksittäisistä mobiililipuista.

Kiitämme kattavasta vastauksesta, vaikka siinä ei pidetä nuorisovaltuuston esittämiin toimiin ryhtymistä ajankohtaisena jo tehdyn vyöhykeuudistuksen johdosta. Näemme myös, että alennus kannattaakin painottaa Waltti-korttiin ja sovelluksesta ostettaviin lippuihin, joita nuoret eniten käyttävät.

Korkeampi hinta ei saa asettaa nuoria eriarvoiseen asemaan.

Näemme kuitenkin, että yksittäin ostettavan lipun korkeampi hinta ei saa asettaa nuoria eriarvoiseen asemaan. Kuten lausunnossa toteamme, nuorten ja etenkin opiskelijoiden aikataulut voivat olla hektisiä, joten yksittäisen lipun ostaminen voi olla ainoa vaihtoehto liikkua maakunnan sisällä. Lisäksi se lisäisi joustavuutta ja ylipäätään madaltaisi kynnystä valita joukkoliikenne ylitse muiden vaihtoehtojen, oli kyseessä sitten vain yksi matka muiden joukossa tai päivittäinen joukkoliikenteen käyttö.

Kyseessä on kuitenkin lähes koko Päijät-Hämeen laajuinen joukkoliikenne, joten nykyiset hinnat kilpailukyvyllään pistävät useamman nuoren ja opiskelijan pohtimaan, millä vaihtoehdolla he kulkevat maakunnan alueella.

Vaikka vain kokeiluna toteutettuna yksittäisten bussilippujen alennus etenkin opiskelijoille voisi antaa positiivista kuvaa Lahdesta aidosti opiskelijamyönteisenä kaupunkina.

Nykyinen 30 prosentin alennus arvo- ja kausilippuihin auttaa nuoria ja opiskelijoita arjessa. Tulemme kuitenkin jatkossakin edistämään nuorille ja opiskelijoille alennusta bussilippujen hinnoista sen kaikissa muodoissaan, mikäli se vain kaupungin talouden puitteissa ja poliitikkojen yhteisymmärryksessä on mahdollista.

Kirjoittaja on Lahden nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja.