Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Lukijalta | Lahti Free Wifi, missä lienet? Verkon nykytilaa voisi kuvailla sanalla "vitsi"

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi vuonna 2017 (26.8.) Lahden kaupungin langattomasta verkosta. Kaupungin suunnitelmissa oli tuolloin Mastonet-verkon korvaaminen uudella Lahti Free Wifi -verkolla. Uuden langattoman verkon oli tarkoitus toimia muun muassa torilla ja Vesijärven satamassa.

Sekä uutisesta että suunnitelmasta on vuosia. Jos asianomaisen verkon nykytilaa tulisi kuvata yhdellä sanalla, niin “vitsi” olisi lähellä oikeaa ilmaisua. Nykyinen langaton verkko on kyllä ilmainen, muttei kuulu juuri missään – ei myöskään torilla.

Keskustassa on toki tarjolla yritysten langattomia, yleensä suljettuja, verkkoja. On kyseenalaista ja hieman noloa, ettei kaupungissa, missä järjestetään suuria tapahtumia ja jossa tulevan kesän aikana vierailee kymmeniä tuhansia ihmisiä, ole ilmaista, kattavaa ja turvallista langatonta verkkoa. Ei turisteille eikä kaupunkilaisille. Puhelinten käyttäjien on turvauduttava akkua kuluttavaan ja osin kalliiseen mobiilidataan, mikäli sattuvat tulemaan EU-alueen ulkopuolelta.

Vaikka kattavasta langattomasta verkosta koitunee kustannuksia, siitä tulisi olemaan myös rahassa mittaamatonta hyötyä. Langaton verkko on nykypäivää – se on palvelua ja positiivisen imagon luomista.

Nyt kun Lahdessa on LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto, miksei kattavamman langattoman verkon suunnitteluun ja toteutukseen voisi ottaa opiskelijoita?

Tekniikasta ja taidosta kattava langaton verkko ei jää kiinni. Tahdosta ja resurssien kohdentamisesta kyllä.

Kirjoittaja on hallintotieteiden kandidaatti (vihr.) Lahden Nastolasta.