Vaikka kesäiset säät ottavat hiukkasen takapakkia suvi lähestyy vääjäämättä. Monien muiden seikkojen ohella se tarkoittaa myös uintikauden alkua. Lahdessa, toisin kuin monessa muussa maankolkassa, kaupungin valvotut uimarannat avataan käyttäjilleen jo kesäkuun alussa. Näin koulutyönsä päättävät lapset ja nuoret pääsevät pulikoimaan heti päättäjäisten jälkeen – ja jo sitä ennenkin.
Yleisiin uimarantoihin liittyy kuitenkin vuosi vuoden perään toistuva ikävä ilmiö: ilkivalta. Lahden kaupungin vt. liikuntatoimenjohtajan Markku Ahokkaan mukaan tihutöiden siivoamisesta ja korjaamisesta koituu kaupungille tuhansien eurojen kulut.
Tyypillistä vandalismia ovat paikkojen sotkeminen ja rikkominen sekä hevosta pienempien esineiden heitteleminen järveen. Lahdessa on kaksi valvottua uimarantaa, Mytäjäinen ja Möysä. Ongelmia on erityisesti Mytäjäisissä. Valvojatkin kokevat sen raskaammaksi työpaikaksi kuin Möysän.
Nokialla joku neropatti keksi tyrkätä bajamajan portaita pitkin järveen.
Lahdessa ongelmien torjumiseksi on kokeiltu myös uimarantojen vartioimista öisin. Se ei kuitenkaan estä nuoria spraymaalitaiteilijoita toteuttamasta itseään uimasesongin ulkopuolella. Ja niiden seuraukset ovat sylissä nyt kun uutta uimakautta valmistellaan.
Ilkivalta ei ole yksin Lahden ongelma vaan sitä esiintyy valitettavasti kaikkialla. Valtakunnallisesti tämä tarkoittaa ainakin miljoonan euron vahingontorjuntaa, joka on täysin turhaa. Rahalle olisi kunnissa varmasti muutakin käyttöä.
Kustannusten ohella paikkojen turmelemisesta on paljon muutakin riesaa.
Esimerkiksi Nokialla joku neropatti oli muutama vuosi sitten keksinyt tyrkätä siirrettävän bajama-wc:n portaita pitkin alas sillä seurauksella, että ulosteet olivat levinneet rantaan ja veteen. Uimaranta suljettiin kunnes terveysviranomaiset ehtivät mitata vedenlaadun ja saada tulokset sen uimakelpoisuudesta.
Ilkivalta ja muu piittamattomuus voi myös heikentää uimarantojen turvallisuutta. Jos uimavalvojat joutuvat huomauttelemaan liian kaukana pienistä lapsistaan olevia vanhempia katsomaan jälkikasvunsa perään tai sammuttelemaan kytemään jääneitä grillejä, itse valvontatyö voi jäädä paitsioon.
Tai jos hyppylavan alle on työnnetty ostoskärryjä tai muuta metallipitoista, niin kyseessä on hengenvaarallinen tai vakavasti vammauttava kolttonen. Ehkäpä kameravalvonta auttaisi saamaan tekijät kiinni ja ennaltaehkäisevään edesvastuuseen.