Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Pääkirjoitus Ostetaan yksi Uponor, tosi­tarkoituksella

Belgialaisen Aliaxisin kosiotanssi päijäthämäläisen Uponorin ympärillä sai jatkoa maanantaina, kun yhtiö nosti tarjoustaan Uponorin osakkeista 25,75 euroon.

Aliaxisin aiempi tarjous huhtikuussa ei tuottanut yhtiön haluamaa tulosta. Belgialaisyhtiö tarjosi osakkeista 25 euroa, johon sisältyi runsaan 50 prosentin preemio silloin käytettävissä olleeseen viimeiseen pörssihintaan. Preemio suli jo tarjouksen julkistamispäivänä.

Samoin on käynyt nytkin, mutta osakkeen hinnannousu näyttää perustuvan enemmän uskoon tarjouspaineen jatkumisesta kuin arvioon Uponorin tulevasta liiketoiminnasta. Aliaxis on hyödyntänyt nousevan hinnan luomaa myyntihalukkuutta nostamalla lyhyessä ajassa omistuksensa Uponorissa noin 20 prosenttiin.

Onko Uponorilla rahkeita kasvaa?

Ostotarjous ei ole innostanut Uponorin johtoa eikä esimerkiksi yhtiön suurinta omistajaa, suomalaista Oras Investiä. Oras Invest ilmoitti jo ensimmäisen tarjouksen aikaan, että Uponor on sille strateginen sijoitus, jossa on potentiaalia pitkän aikavälin kasvuun.

Saman viestin on antanut Uponorin johto, joka on pitkään ollut yhteistyökeskusteluissa Aliaxisin kanssa. Aliaxis puolestaan sanoo yhtiöiden yhdistämisen luovan parasta kasvua osakkeenomistajille.

Uponor on hyvällä kasvu-uralla oleva kansainvälistynyt, monin tavoin päijäthämäläinen pörssiyhtiö. Aliaxisin tarjouksen ytimessä on kysymys siitä, onko Uponorilla rahkeita kasvaa itsenäisenä.

On muotia sanoa, että omistajille vain tuotto saa merkitä. Ohje on usein ja monessa suhteessa hyvä – sillähän myös Aliaxis perustelee nyt tarjoustaan.

Päijäthämäläisellä omistajalla saa olla pohdinnoissaan muitakin lähtökohtia kuin tuotto. Aliaxisin tarjoukseen liittyy paikallisesti suuria kysymyksiä. Suomessa on esimerkiksi opittu kantapään kautta, että omistajan paikallisuudella on väliä. Aliaxisin aikeista tiedetään toistaiseksi vähän. Uponor työllistää paikallisesti ja pitää maakunnan elinvoimaa yllä mutta vain, jos suuret omistajaryhmät niin haluavat.

Kotimaisesta näkökulmasta tärkeää on punninta siitä, onko Aliaxisin tarjous sekä Uponorin omistajien että paikallisen vaikuttavuuden kannalta paras vaihtoehto. Nämä pohdinnat eivät ole enää aivan vieraita suomalaisillekaan omistajille.

Uponor on maakunnan harvoja pörssiyhtiöitä. Sen omistaminen palauttaa paikallisen liiketoiminnan hedelmiä yhteisöön enemmän kuin pelkkä palkan- ja veronmaksu. Paikallinen omistaminen ja omistamisen vastuullisuus ovat nyt hyvästä syystä pinnalla olevia aiheita. Nekin teemat saavat toivottavasti näkyä, kun julkisuudessa ruoditaan Aliaxisin tarjousta.