Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Vili Uuskallion kolumni Loikkareiden ryhmällä ei ole ohituskaistaa Lahden kaupunginhallitukseen

Lahden valtuusto piti maanantaina sukkelan ja sopuisan kokouksen. Esityslistan asiat käytiin läpi 17 minuutissa. Valtuutetut siirtyivät ruokailuun hyvillä mielin, tai niin teki ainakin suurin osa.

Noin vuosi sitten perustetulle Liike Nytin ryhmälle joutuisa kokous oli pettymys. ESS:n saamien tietojen mukaan ryhmä olisi toivonut äänestystä kaupunginhallituspaikoista, jotka maanantaina lyötiin lukkoon valtuustokauden jälkipuoliskolle.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Kalle Aaltonen (Pro Lahti) sanoo Liike Nytin kyselleen vielä hetkeä ennen valtuuston kokousta valtuutettuja äänestämään kaupunginhallituspaikasta.

Liike Nytin nelihenkinen ryhmä muodostettiin kuntavaaleissa perussuomalaisten ja Pro Lahden ehdokkaina olleista valtuutetuista. Ryhmää johtava Tuija Saloranta (ex. ps.) kiistää, että muihin ryhmiin olisi otettu yhteyttä kaupunginhallituspaikan saamiseksi.

Muista ryhmistä taas kerrotaan, että nyttiläiset ovat pitkin matkaa tehneet tiettäväksi haluavansa mukaan kaupunginhallituksen pöytään. Keskustan ryhmänjohtajan Jari Rissasen mukaan asia on tullut esille epävirallisissa keskusteluissa ja spekulaatioissa. Vasemmistoliiton Elisa Lientolan mukaan tiedusteluja on tullut "kautta rantain". Myös KD:n Sonja Falk kertoo olleensa tietoinen Liike Nytin toiveista.

Ryhmän kannattaisi tyytyä näihin kädenojennuksiin.

Valtuustokauden alku oli Lahdessa poikkeuksellisen riitaisa. Viisi pienryhmää sekä kolme suurinta ryhmää muodostivat liittoumat luottamuspaikkajakoa varten. Nyt tilanne on seestynyt. Valtuuston maanantainen kokous vahvistaa tätä vaikutelmaa.

Vaalien jälkeen sovitut asiat pitävät. Kokonaan loikkareista koostuva pienryhmä ei saa hämmentämisellään venettä heilumaan.

Liike Nyt on otettu mukaan valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikuntaan ja kaupungin talouden tasapainoa pohtivaan parlamentaariseen ryhmään. Nytin kannattaisi tyytyä näihin kädenojennuksiin eikä lähteä havittelemaan sellaista, mitä se ei ole vaalituloksen perusteella ansainnut.

Kesän 2021 kuntavaaleissa Liike Nyt sai 0,8 prosenttia Lahdessa annetuista äänistä ja nolla valtuustopaikkaa. Edes viiden prosentin kannatuksen saanut vasemmistoliitto ei saanut paikkaa Lahden kaupunginhallitukseen. Tähän nähden Liike Nytin on röyhkeän kunnianhimoista edes haaveilla hallituspaikasta.

Pro Lahden Aaltosen mukaan Liike Nyt yritti oikaista suoraan huipulle. Hän ja muut ryhmänjohtajat arvelevat, ettei Nytin ryhmässä ole täysin ymmärretty vaalimatematiikkaa ja politiikan pelisääntöjä.

Ei ehkä tiedosteta sitä, että kun lähtee jostain ryhmästä, silloin paikat menevät, SDP:n ryhmänjohtaja Minna Lampinen sanoo. Voimassa olevat koalitiot pitävät kauden loppuun, hän vakuuttaa.

Rissasen mukaan hommasta ei tulisi mitään, jos paikat jaettaisiin aina uusiksi, kun valtuustoon perustetaan ryhmiä kesken kauden. On äänestäjien kuluttajansuojan kannalta keskeistä, ettei järjestelmä ruoki ja palkitse uusien ryhmien perustamista, huomauttaa Falk.

Lientola arvelee, että Liike Nyt olisi halunnut viedä kaupunginhallituspaikan joltakin muulta ryhmältä. Aaltosen mukaan uhattuna olisi ollut pienryhmien koalition viimeinen hallituspaikka, joka kuuluu keskustalle.

Vuonna 2025 Liike Nytillä on mahdollisuus hakea luottamusta kuntavaaleissa. Lahdessa yhdenkin valtuustopaikan saaminen olisi puolueelle voitto.