Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Lukijalta | Sotesta ei voi säästää miljardeja

Jos joku luulee, että sote-palveluista saa miljardisäästöt, kannattaa kuunnella Ylen Aamusta (22.5.) vanhusasianvaltuutetun Päivi Topon sekä Superin puheenjohtajan Silja Paavolan kommentit asiaan. Kotihoito vaatii satsauksia, kun väestö vanhenee eikä kaikille ole ympärivuotisen palveluasumisen paikkoja. Alan houkuttavuudelle täytyy tehdä jotain.

Tällä hetkellä yksityisen soten palkat laahaavat kunnallisen perässä. Maassamme on menossa lakkoja yksityisen sote-alan palkkojen korottamiseksi. Se, että hoitohenkilökuntaa ei kuunnella ja palkka-ohjelmaa ei tehdä, on varma tapa tappaa hoitoala niin, ettei sinne halua kukaan mennä enää töihin ja sieltä haluavat loputkin lähteä.

Ja siihen ei ole Suomessa enää varaa. Mekaanisesti juustohöyläämällä sotea tuhotaan loputkin palvelut. Ongelma on miljardiluokkaa, ja vaatii syvällekäyviä muutoksia, että vanheneva Suomen väestö saa arvokkaan hoidon myös tulevaisuudessa.

Ratkaisun avaimet löytyvät Säätytalolta. Hallitustunnustelijana on henkilö, jonka mielestä riittävä hoitajamitoitus ei voi olla hoitajaliittojen määrittelemä numeraalinen arvo. Hänellä on vastuu koko sote-kokonaisuudesta Suomessa.

Kirjoittaja on lahtelainen.