Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Pääkirjoitus Hintojen nousu alkaa helpottaa, mutta hintataso pysyy monelle vaikeana

Suomalaisilla on takanaan rankka talvi kustannusten noustua melkeinpä kautta linjan. Sähkö, kaukolämpö, ruoka, korot, vuokrat ja vastikkeet. Siinä on ollut selviämistä yhdellä jos toisellakin perheellä, kun kyse on välttämättömistä asumisen ja elämisen menoista. Kun vieläpä monella talous oli viritetty äärimmilleen jo ennen inflaation kiihtymistä, pienetkin hinnannousut tuntuvat.

Lehdistä on saatu lukea karuja kertomuksia ihmisistä, joiden vuokrat ovat nousseet jopa satoja euroja. Varsinkin pienituloiset eläkeläiset ovat maksukykynsä äärirajoilla. Ja tämä hintojen nousu koskettaa kaikkia, joten monen tekijän summana myös keskituloisilla on nyt aiempaa vaikeampaa.

Suomalaisten on syytä varautua korkeisiin hintoihin ensi talvenakin.

Hintojen pahin nousu näyttäisi rauhoittuneen, mutta kustannustaso on vielä selvästi yleisesti totuttua korkeampi. Huhtikuussa yleisestä kustannustason muutoksesta kertova inflaatio oli 7,9 prosentissa eli sen verran hintataso on noussut vuodentakaisesta. Sama 7,9 prosenttia inflaatiolle mitattiin myös maaliskuussa. Inflaatiota hillitsevät nyt muun muassa sähkön, polttoaineen ja osakehuoneistojen halpeneminen. Asuntojen hintojen lasku ei ole kuitenkaan autuaaksi tekevä ilmiö, sillä se voi vaikuttaa asuntolainojen vakuuksiin.

Myös ruoan hinnassa kovin nousutahti näyttäisi rauhoittuneen. Etelä-Suomen Sanomien ruokakoriseuranta (ESS 21.5.2023) osoitti, että kolmen suuren ruokakaupan tuotteissa sekä halventuneita että kallistuneita tuotteita oli yhtä paljon. Pääpiirteissään hinnat olivat toukokuun ja huhtikuun välillä pysyneet ennallaan. Hinnat ovat kuitenkin edelleen neljänneksen korkeammalla kuin viime vuonna.

Pellervon Tutkimuslaitos PTT ennustaa ruoan kuluttajahintojen nousun jatkuvan tänä vuonna yleistä inflaatiokehitystä nopeampana. Nousuvauhdin odotetaan kuitenkin hidastuvan viime vuoteen verrattuna. Elintarvikkeiden hinnannousu olisi 7,5 prosenttia yleisen inflaation jäädessä viiteen prosenttiin.

Korkojen nousu on heijastunut laajasti muun muassa asumisen kustannuksiin. Ekonomistien mukaan inflaation hellittäessä pahin paine koronnostoillekin on väistymässä. Harva on kuitenkaan uskaltanut luvata vielä korkojen laskua.

Koska sekä ruoan hinta että korot pysyvät edelleen korkealla, suomalaisten on syytä varautua ensi talveenkin niin, että hintataso on edelleen normaalia kalliimpi monessa kohtaa. Energiamarkkinoilla näyttää juuri nyt rauhalliselta, mutta talvesta ei vielä tiedä.