Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Lukijalta | Apteekki – lääkekauppa vai terveydenhuollon toimipiste?

Yhteiskunnallinen keskustelu apteekkitoiminnan tulevaisuudesta on jo pitkään ollut vedenjakajalla, jossa keskustelua on käyty siitä, pitäisikö apteekkeja kehittää osana terveydenhuoltoa terveydenhuollon tavoitteiden mukaisesti vai osana erikoiskauppaa kaupallisista ja kilpailupoliittisista tavoitteista käsin.

Kysymys on pohjimmiltaan siitä, halutaanko tulevaisuuden apteekin olevan vain lääkekauppa vai lääkehuollosta vastaava terveydenhuollon toimipiste, jonka tavoitteena on myös lääkehoitojen onnistumisen varmistaminen.

Kilpailun ja kaupallisuuden lisääminen apteekkialalla tarkoittaisi väistämättä lääkkeiden myynnin lisääntymistä, mikä olisi yhteiskunnalle kallis ja terveydenhuollon tavoitteille vahingollinen kehityskulku. Siksi apteekkitoimintaa kannattaa mielestämme kehittää jatkossakin osana terveydenhuoltoa ja terveydenhuollon tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti.

Tulevan hallituksen tärkeimmät tehtävät lääkeasioissa ovat rationaalisen eli vaikuttavan, turvallisen, laadukkaan, taloudellisen ja yhdenvertaisen lääkehoidon varmistaminen kaikille, sekä lääkkeiden huoltovarmuudesta ja hyvästä saatavuudesta huolehtiminen.

Erityisesti ikäihmisten lääkehoitojen oikeassa toteutumisessa on yhä haasteita, joita voidaan ratkaista apteekkien tarjoamilla farmaseuttisilla palveluilla, kuten lääkehoitojen tarkistuksilla, arvioinneilla ja seurannalla sekä lääkkeiden koneellisella annosjakelulla.

Lääkkeiden saatavuudessa jaetaan nyt niukkuutta, kun lääkkeiden maailmanlaajuiset saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet hälyttävästi viime vuosina. Pahentuneesta lääkepulasta huolimatta apteekkien toimitusvarmuus on pysynyt erinomaisena: 98:aan reseptiin sadasta lääkkeen saa heti mukaansa apteekista.

Apteekeissa oleva asiantuntemus lääkehoidoissa ja apteekkien tarjoamat lääkehoidon onnistumista tukevat palvelut kannattaa hyödyntää täysimääräisesti nyt, kun hyvinvointialueiden sote-palveluita ja palvelupolkuja rakennetaan.

Apteekki on ylivoimaisesti käytetyin ja useimmille myös lähin terveyspalvelu. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueellakin palvelee kaikkiaan 46 apteekkitoimipistettä. Hyvinvointialueemme on väkiluvultaan kolmanneksi suurin ja se palvelee 10 kunnan alueella, joten tehtävää riittää.

Sote-uudistus voi tarkoittaa terveyspalveluiden keskittymistä jatkossa, jonka vuoksi apteekkien lähipalveluverkoston merkitys lisääntyy ihmisten neuvonnassa ja ohjauksessa.

Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat varsin tyytyväisiä apteekkeihin. Siksi apteekkialaa kannattaa uudistaa maltilla taksiuudistuksen virheet välttäen, eikä rikkoa sitä, mikä toimii. Uudistuksiin antaa hyvän pohjan sosiaali- ja terveysministeriön helmikuussa osana lääkeasioiden uudistusta julkaisema raportti toimenpide-ehdotuksineen.

Kanerva on Suomen Apteekkariliiton puheenjohtaja ja Rosenqvist Etelä-Suomen apteekkariyhdistyksen puheenjohtaja.