Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Lukijalta | Työllisyyspalvelut kuntien vas­tuulle – uhka vai mahdollisuus?

Meneillään on työvoimapalvelujen rakenneuudistus. Vuoden 2025 alusta kunnat ottavat suuremman vastuun alueensa työllisyydestä. Silloin noin 4 300 TE-toimiston työntekijää siirtyy valtion palveluksesta kuntien leipiin. Kyse ei ole pelkästä työnantajan muutoksesta, vaan samalla on mahdollisuus tehdä jotain täysin uutta. Nyt on tärkeää hyödyntää tämä mahdollisuus.

Uudistuksen tavoitteena on edistää nopeaa työllistymistä. Kuntien elinkeinopolitiikan ja valtion työvoimapolitiikan koettiin kulkevan liian erillään, eikä tieto kulkenut tarpeeksi hyvin organisaatioiden välillä. Sanalla sanoen, työttömät ja työpaikat eivät kohdanneet.

Uudessa mallissa kunnille annetaan könttäsumma rahaa, jolla homma pitää laittaa kuntoon. Malliin on haettu kannustetta: mikäli työttömyysaste laskee ennustettua paremmaksi, kunnat voivat käyttää rahan muihin tarpeisiin, eli sitä ei tarvitse palauttaa valtiolle. Mikäli taas työttömiä on ennustettua enemmän, kunnat maksavat työttömyyskorvaukset omasta pussistaan.

Uudistuksen tavoitteena on edistää nopeaa työllistymistä.

Muutos voi olla uhka, mikäli samanaikaisesti ei kehitetä palvelutarjontaa ja sisältöä. Uhkana on myös, että kunnat keskittyvät ainoastaan työttömiin ja unohtavat sen, missä aidot työpaikat syntyvät – eli yrityksissä. Yritykset työllistävät yli 1,4 miljoonaa ihmistä, ja jos saatavilla olisi osaavaa työvoimaa, pystyisivät työllistämään enemmänkin.

Yritykset ovat työttömien työnhakijoiden ja myös valmistuvien opiskelijoiden merkittävin työllistäjä. Siksi uudistuksen valmistelussa on tunnistettava yritysten tarpeet.

Tavoitteena tulisi olla aivan uudenlaiset työvoimapalvelut, jossa työttömät ja aidot työpaikat kohtaavat. Onko kunnilla esimerkiksi kiinnostusta löytää yhdessä yksityisen sektorin työvoimapalvelujen kanssa uusia työnvälityksen malleja? Halutaanko nykyistä paremmin löytää piilotyöpaikkoja? Nähdäänkö työperäinen maahanmuutto mahdollisuutena? Uskon, että monella kunnalla tahtoa näihin tavoitteisiin löytyy.

Isoja päätöksiä on edessä pian. Tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä on tehtävä jo monia linjanvetoja: mikä on työllisyysalueen koko, kuinka suuri jatkossa on oma henkilöstö, paljonko palveluista tuotetaan yhdessä yksityisen sektorin kanssa, minne toimipisteet sijoittuvat ja paljonko palveluista on henkilökohtaista tai digitaalista.

Uudistus vaikuttaa myös yrityskenttään vahvasti, joten nyt on tärkeää vaalia ja kehittää yhteistyötä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Haasteita riittää, ja ne koskettavat meitä kaikkia: riittääkö työntekijöitä ja mistä osaavat tekijät saadaan, jotta yritykset voivat kasvaa ja kehittyä ja sitä kautta tuoda hyvinvointia meille kaikille. Olemme yrittäjäjärjestössä jatkossakin valmiita rakentavaan vuoropuheluun ja yhdessä kehittämiseen.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja.