Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Lukijalta | Pienillä työpaikoilla kaikki edellytykset sopia paikallisesti

Pieni yrittäjä on hyvä työnantaja. Pienissä yrityksissä työnantajan ja työntekijöiden väliset suhteet ovat hyvällä tasolla, vahvistaa työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometri vuodesta toiseen.

Työpaikoilla pystytään käsittelemään ristiriitoja sitä paremmin, mitä pienemmästä yrityksestä on kyse. Myös työntekijöiden tasapuolisen kohtelun kokemus on yleisintä pienillä työpaikoilla.

Olemme tehneet selvitystä jo yli kymmenen vuoden ajan, ja sama tulos toistuu jatkuvasti. Mitä pienempi yritys, sitä parempi luottamus ja avoimuus. Tutkimuksessa asiaa on kysytty yksityisen sektorin palkansaajilta.

On ristiriitaista, että lainsäätäjä rajoittaa juuri niiden työpaikkojen sopimismahdollisuutta, joissa edellytykset sopimiselle ovat otollisimmat. Vaalitulos mahdollistaa ainutlaatuisen uudistuksen ja paikallisen sopimisen edistämisen.

Esimerkiksi oikeistopuolueet ovat suhtautuneet myötämielisesti paikallisen sopimisen kieltojen poistoon. Kieltojen poisto auttaisi nimenomaan näitä työnantajayrittäjiä, joissa avoimuus ja luottamus toimivat jo parhaiten.

Suomi tarvitsee työtä ja lisää työnantajayrityksiä. Uudet työpaikat syntyvät pääosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Työmarkkinoiden jäykkyydet kuitenkin jarruttavat työpaikkojen syntyä ja kasvua. Siksi työpaikkasopimista on jo korkea aika edistää myös lainsäädännöllä.

Pienissä yrityksissä edellytykset ovat kunnossa. Luottamuksen tai tiedonkulun puutteesta paikallisen sopimisen edistäminen ei jää kiinni.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien puheenjohtaja.