Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Lukijalta | Tehomaksu ohjaa sähkönkäyttöä tehokkaasti

Lahti Energian perimä tehomaksu on noussut viime päivien keskustelun aiheeksi.

Asumme omakotitalossa, jossa on sähkölämmitys ja sen liittymän pääsulakkeena on 3x25 ampeerin tulppasulakkeet. Sähköalan ihmisenä sijoitin pääsulakkeet ulkona olevaan pääkeskukseen, koska tulppasulakkeen palamisen nopeus riippuu ulkolämpötilasta.

Kovilla pakkasilla sulakkeita voidaan kuormittaa noin 1,5-kertaisella virralla, eli tulppasulake on erittäin epätarkka ja vanhanaikainen sähkönkäytön mittaustapa. Nykyiset erittäin kalliit etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat oikeudenmukaisen tehonkäytön mittaamisen, mitä Lahti Energia on nyt älykkäästi hyödyntänyt.

Lahdessa on haluttu kohdentaa sähkönkäyttöön liittyvät investointi- ja käyttökustannukset niille asiakkaille, jotka ne aiheuttavat. Se on entistä tärkeämpää, kun joka toisessa torpassa tulee olemaan esimerkiksi sähköauto, ja sen myötä sähköverkon investointikustannukset nousevat uudelle tasolle.

Olen tyytyväinen, kun olen omilla toimillani voinut vaikuttaa siirtomaksun hintaan aikaisempaan verrattuna.

Sähköauton omistajat pystyvät vaikuttamaan myös omilla valinnoilla eli miten suurella teholla ja kuinka lyhyellä ajalla he autojansa lataavat.

Mitä minä sähkölämmitystalossa asuvana olen tehnyt, jotta sähkönkäyttötehoni on pysynyt kohtuullisena?

Olen varustanut taloni poistoilmalämpöpumpulla, joka pienentää sähkön kulutustani. Olen estänyt sen, että sähkölämmitys ja sähkökiuas ovat yhtä aikaa päällä. Olen rajoittanut lattialämmityksen huipputehon yhdeksästä kilowatista kolmeen kilowattiin.

Tämän vuoksi joudun huippupakkasten aikana lämmittämään puu-uunia. Näitä päiviä on ollut keskimäärin kymmenen päivää talven aikana. Olen myös vaihtanut autotallin 9 kilowatin puhallinlämmittimen 3 kilowatin lämmittimeksi, ja sitä ei käytetä kuin rajoitetusti.

Nykyinen sähkönkäyttöni on aurinkopaneelien asennuksen myötä noin 9 000 kilowattituntia vuodessa ja tehonkäyttöni 7,69 kilowattia.

Olen tyytyväinen, kun olen omilla toimillani voinut vaikuttaa siirtomaksun hintaan aikaisempaan verrattuna. Samalla olen pystynyt vaikuttamaan siihen, että Lahden Energian siirtomaksut ovat kilpailukykyisiä jatkossakin naapurienergiayhtiöihin verrattuna.

Lahti Energia on onnistunut toimillaan vaikuttamaan ja ohjaamaan sähkönkäyttöäni oman ja kansantalouden kannalta järkevään suuntaan, kiitos siitä.

Kirjoittaja on lahtelainen.