Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Matti Even kolumni Sorakuopassa raha ei kasva korkoa, eikä lisää kaupungin vetovoimaa

Lahden kaupunginvaltuusto ja johtavat viranhaltijat kokoontuivat muutama viikko sitten keväiseen valtuustoseminaariin. Seminaarissa ilmeni, että Lahden talous tulee olemaan seuraavina vuosina erittäin kireällä. Talouden sopeuttamistoimet seuraavan kolmen vuoden aikana ovat jopa 50 miljoonaa euroa.

Nämä ovat karuja lukuja. Kun vielä ottaa huomioon yleisen taloustilanteen, ei työntöapua näytä heltiävän mistään.

Tähän kun lisää vielä sen tosiasian, että kaupungin tulot puolittuvat ja pääomakulut pysyvät ennallaan, niin tulevaisuus näyttää erittäin haastavalta.

Seminaarin jälkeen on yhä outoa, että varsin monet valtuutetut kuvittelevat, että heidät on valittu luottamustoimeen vain jakamaan kaupungin varoja. Rahojen jakaminen ei vaadi kovin suurta osaamista, mutta kaupungin järkevän talouden ylläpitäminen vaatii.

Nyt olisi syytä ihan jokaisen päätöksentekijän herätä siihen todellisuuteen, että nykyisellä menolla tulee kassanpohja vastaan.

Rahojen jakaminen ei vaadi kovin suurta osaamista.

Eivät kaupunkilaiset velvoita ottamaan velkaa sen vuoksi, että sitä käytetään jokapäiväisten menojen kattamiseksi. Ymmärrämme kyllä, että velkaa otetaan, jos sille löytyy järkevä syy. Perusteltu syy on useimmiten investointi tai jokin muu välttämätön korjaus.

On hyvä, että valtuustossa on erilaisista taustoista tulevia ihmisiä. Jotenkin vain tuntuu, että monilla päättäjillä on hieman hämärtynyt se, mistä kaupunki varansa ottaa. Osalle julkisen sektorin työntekijöistä tämä käsitys on hieman erilainen kuin yksityissektorilla työskentelevillä.

Ei niitä rahoja kaupunginjohtaja Pekka Timonen kottikärryillä sinne kaupungintalon aulaan kärräile. Ei hänelläkään ole kaupungintalon kassaholvissa mitään taikalaatikkoa, jonka seinää potkimalla rahaa valuisi. Kyllä ne rahat lähtökohtaisesti tulevat ihan jokaiselta kaupunkilaisilta kerätyistä verotuloista.

Lahden kaupungin taloustilanne tulee ottaa ihan jokaisen päättäjän vakavasti. Mikään ei ole itsestäänselvyys. Jokainen menoeuro tulee harkiten perustella miksi ja mitä sillä saadaan.

Eipä olisi pahitteeksi, jos viranhaltijat kilpailuttaisivat riittävän tiuhaan kaikki alihankinnat. Kilpailutus pitää myös alihankkijat hereillä, sillä mikään sopimus ei voi olla itsestäänselvyys.

Lahti tarvitsee lisää asukkaita. Kaupungin vetovoimaa ja dynamiikkaa ei rakenneta vain järjestelemällä erilaisia tapahtumia tai leijan lennättelyjä. Kyllä tänne muuttoa harkitsevat ovat kiinnostuneita päivähoidon, koulutuksen ja muiden toimivien peruspalveluiden lisäksi myös kaupungin taloudenpidosta ja veroprosentista.

Perusasiat on pidettävä kunnossa ja taloudellisesti järkevällä tasolla.

Toivottavasti nyt on nähty, mihin johtaa kun kaksin käsin lapioidaan miljoonia soramonttujen pohjille. Ei me kotitalouksissakaan voida elää yli varojemme.

Vaikka hetken tuntuisikin huolettomalta, niin lopulta se pankinjohtaja tulee vaatimaan omansa ja silloin meiltä ei kysytä, että voisitko hillitä tuhlaamistasi?