Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Vili Uuskallion kolumni Näin puolueet ja ehdokkaat näkyvät Lahdessa kadunvarsimainoksissa

Jos eduskuntavaalit ratkaistaisiin katunäkyvyyden perusteella, voittaja olisi kokoomus. Näin kertoo Lahden ja Hollolan katujen ja teiden varsilla tekemäni laskenta.

Yhteensä pari tuntia kestäneen ajelun aikana laskin 434 mainosta, joissa ehdokkaan nimi oli luettavissa. Pienpuolueen julisteeseen sullotut pikkuruiset naamat eivät listalle päässeet, koska niitä ei ollut toivoakaan erottaa auton ratin takaa.

Laskin ehdokkaiden vaalimainoksia muun muassa Hämeenlinnantiellä, Uudenmaankadulla, Uudella Orimattilantiellä, Vanhalla Helsingintiellä, Ahtialantiellä, Savontiellä ja Holman-Kymijärven maantiellä, Tapparakadulla ja Saksalankadulla. Mukaan otin paikallaan olevat maksulliset ja talkoilla rakennetut mainokset sekä valomainostaulut.

Kaikista ohittamistani vaalireklaameista 133 eli 31 prosenttia mainosti kokoomuksen ehdokkaita. Perussuomalaisten mainoksia laskin 110 kappaletta, joten niitä oli neljäsosa ohittamistani vaalimainoksista.

14 demariehdokkaasta enemmistö ei näkynyt Lahden katukuvassa.

SDP oli edellisissä eduskuntavaaleissa Hämeen vaalipiirin suurin puolue, mutta kadunvarsimainosten laskennassani puolue sijoittui 67 mainoksellaan ja 15 prosentin osuudellaan vasta kolmanneksi.

Keskustan mainoksia reittieni varrelle osui 46 kappaletta eli vajaat 11 prosenttia kaikista. Muutaman prosentin näkyvyyden laskennassani saivat vasemmistoliitto (28 ehdokasmainosta), vihreät (19), Liike Nyt (18) ja kristillisdemokraatit (13).

Kadunvarsimainosten määrällä mitattuna näkyvin ehdokas Lahdessa on Mika Kari (sd.), jonka mainoksia laskin 35 kappaletta. Demareiden kaikista mainoksista siis yli puolessa näkyy kansanedustaja Karin naama. Karin mainokset olivat käytännössä pelkästään maksullisilla paikoilla. SDP:n muista ehdokkaista Sirkku Hildén ja Marju Markkanen näkyivät laskennassani kumpikin kymmenen kertaa ja Ville Skinnari kahdeksan kertaa.

Mielenkiintoista on, että vaalipiirin 14 demariehdokkaasta enemmistö (8) ei näkynyt Lahden katukuvassa ollenkaan. Hämeenlinnalaisten kansanedustajien lisäksi myös Iitin Eemeli Lehtinen ja Orimattilan Vesa Teräs loistivat poissaolollaan.

Kokoomuksen 14 ehdokkaasta 11:n mainoksia näkyi Lahden katujen varsilla. Useimmin olivat esillä Teemu Kinnari (24 kertaa), Sami Rive (24), Ilkka Viljanen (23) ja Milla Bruneau (16). Heistä Viljanen mainostaa maksullisilla paikoilla, kun taas Riven mainokset ovat omatoimisesti kiinnitettyjä.

Perussuomalaisista yhdeksän eri ehdokasta näkyi mainoslaskennassani. Määrällisesti mitattuna näkyvimpiä olivat Mira Nieminen (21), Ville-Veikko Elomaa (19), Tuomas Sorsa (18) sekä Rami Lehto (17) ja Johanna Ekman (17).

Keskustan ehdokkaista näkyvin oli Kaarina Suhonen, jonka mainoksia oli laskentareiteillä 16 kappaletta. Juha Rehulan mainoksia näin kymmenen ja Atte Savelaisen mainoksia kahdeksan.

Vasemmistoliiton ehdokkaista Harri Pikkaraisella on kattava kadunvarsikampanja. Hänen mainoksiaan laskin 17 kappaletta. Liike Nytin Tuija Saloranta kampanjoi kuin suuremmankin puolueen ehdokas. Hänen mainoksiaan osui reittini varrelle 15 kappaletta. Vihreistä näkyvin oli Minerva Kastehelmi, jonka mainoksia bongasin yhdeksän. Kristillisdemokraattien ehdokkaista kukaan ei suuremmin erotu kadunvarsimainoksissa. Puolueen ehdokkaista Juha-Pekka Forsman ja Marjo Loponen näkyivät laskennassani kumpikin kolme kertaa.