Lahdessa ja eri puolilla Suomea lauantaina järjestetyt luontomarssit vaativat päättäjiä pysäyttämään luontokadon ja hillitsemään ilmastokriisiä. Luontojärjestöjen viesti on, että kevään vaaleissa valittavan eduskunnan on tehtävä päätöksiä, jotka varmistavat riittävän tilan luonnolle.
Luontokadolla tarkoitetaan luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä, joka etenee maapallolla ihmisen toiminnan seurauksena hallitsemattomalla vauhdilla. Kansainvälisen luontopaneelin IPBES:n raportin mukaan yli kolmannes maapallon luonnosta tuhoutuu vuoteen 2050 mennessä.
Eläin- ja kasvilajeja katoaa 100–1 000 kertaa nopeammin kuin menneiden vuosimiljoonien aikana. Sukupuuttoaalto koskettaa mitä suurimmassa määrin myös ihmiskuntaa, sillä taloutemme on täysin riippuvainen luonnon tarjoamista resursseista ja palveluista. Emme ole huomioineet luonnosta saatavien hyötyjen täyttä arvoa ja luonnolle aiheutuvien haittojen hintaa. Siksi olemme käyttäneet luonnonvaroja tuhlaillen ja saastuneet ympäristöä.
Mitä useammat eliölajit häviävät ja harvinaistuvat, sitä suuremmaksi kasvaa vaara, että ekosysteemit romahtavat. Jos näin tapahtuu, luonnon järjestelmien ohella horjuvat myös maailmantalous ja yhteiskunnat. Tästä syystä luonnon monimuotoisuuden vaalimisen on syytä kiinnostaa päättäjiä puoluekannasta riippumatta.
Luontokato ei pärjää huomioarvossa.
Salakavalasti etenevä luontokato ei pärjää huomioarvossa sodan ja pandemian kaltaisille äkillisille tapahtumille. Toivoa luonnon monimuotoisuuden suojeluun kuitenkin antaa YK:n luontokokouksessa joulukuussa hyväksytty tavoite, jonka mukaan 30 prosenttia maailman maa- ja vesialueista pitää suojella vuoteen 2030 mennessä.
Luontokato kietoutuu yhteen toisen globaalin ympäristöongelman eli ilmastonmuutoksen kanssa. Keskeinen ratkaisukeino molempiin on kulutuksen vähentäminen. Luontokatoa on myös mahdollista torjua keinoilla, jotka eivät maksa mitään vaan voivat jopa tuoda säästöjä. Osia piha-alueista tai puistosta voidaan esimerkiksi jättää tarkoituksella hoitotoimien ulkopuolelle.
Euroopan ympäristöpääkaupunkina toimineella Lahdella on kunnianhimoinen ilmastotavoite, muttei vielä vastaavaa tavoitetta luonnon monimuotoisuudelle. Tilannetta korjataan Sitran kanssa toteutettavassa yhteistyöhankkeessa, jossa tarkoituksena on luoda kunnianhimoiset ympäristö- ja luontotavoitteet ja hahmotella keinot niiden saavuttamiseksi. Luotavaa mallia voidaan myöhemmin hyödyntää muissa kaupungeissa kotimaassa ja kansainvälisesti.