Turkin perjantainen ilmoitus Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen ratifioinnin aloittamisesta vie vihdoin eteenpäin Suomen jäsenyyden Pohjois-Atlantin puolustusliitossa.
Turkin ilmoituksen vanavedessä myös Unkari ilmoitti päivämäärän, jolloin maan parlamentti aloittaa Suomen jäsenyyshakemuksen ratifioinnin. Unkarin ilmoitus oli odotettavissa: Unkarin pääministeri Viktor Orbán on aiemminkin sitonut päätöksentekonsa Turkkiin. Ennakkotietojen perusteella näyttää siltä, että Unkari ehtii ratifioida Suomen hakemuksen ennen Turkkia.
Suomen osalta Turkin vallannäyttö Nato-kysymyksessä alkaa perjantain ilmoituksen myötä olla ohi. Episodi on ollut suomalaisesta näkökulmasta erikoinen, osin turhauttava ja arvoton. Tulevaisuuden yhteistyön kannalta asiat kannattaa painaa taka-alalle ja keskittyä edessä olevaan työhön Suomelle uudella kansainvälisen politiikan kentällä.
Suomen tuki Ruotsin Nato-jäsenyydelle on tärkeää.
Suomen ja Ruotsin jäsenyyspolkujen edes hetkellinen eriytyminen oli perjantain huono uutinen.
Suomesta ja Ruotsista on molemmista viestitetty, että yhtä jalkaa käyty jäsenyys olisi sekä molempien maiden että puolustusliiton etu. Edut liittyvät esimerkiksi Naton yhtenäisyyteen ulospäin, Itämeren turvallisuustilanteeseen ja Venäjän mahdollisten vaikuttamisyritysten torjumiseen.
Edelleen olisi ollut edullista, että Suomi ja Ruotsi olisivat saaneet näyttää keskinäistä yhtenäisyyttään ja sitoutumistaan yhtäaikaisella Nato-jäsenyyden etenemisellä. Se olisi ollut myös Suomelle tärkeä selkänoja. Perjantaina oli arvokasta, että presidentti Niinistö ja pääministeri Marin (sd.) ilmaisivat tukensa Ruotsin jäsenyydelle. Niinistö piti asiaa esillä myös Ankarassa.
Tosiasia on, että Suomen ja Ruotsin Nato-teiden eriytyminen on turvallisuushaaste. Molemmat tähän asti Naton ulkopuolella pysytelleet Pohjoismaat tarvitsevat toisiaan mahdollisessa kriisitilanteessa. Ruotsin geopoliittinen asema Itämerellä on ratkaiseva, ja Ruotsi on jo pelkästään logistisena tukeutumisalueena ensiarvoisen tärkeä Suomen ja Baltian puolustukselle.
Jos Suomi kuuluu Natoon mutta Ruotsi ei, Suomen Ruotsi-yhteistyöhön tulee uusi mutka, kun Suomen puolustussuunnittelua tehdään Naton puitteissa. Siksi on toivottavaa, että Turkki ratifioi myös Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen ensi tilassa koko Itämeren yhteisen edun vuoksi.