Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ehdokkaalta | Suomen täytyy tyrmätä EU:n pakkoremonttivaateet

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina 14.3.2023 omalta osaltaan niin sanotun energiatehokkuusdirektiivin. EU-parlamentti itse asiassa vielä tiukensi komission alkuperäisiä vaatimuksia merkittävästi.

Direktiivin uudistamisen taustalla on EU:n 55-valmiuspaketti, ja esityksellä pyritään vähentämään rakennusten energiankulutusta ja kasvihuonepäästöjä sekä vauhdittamaan peruskorjauksia. EU-parlamentin nyt hyväksymä linjaus toteutuessaan siis pakottaisi taloja jopa täysin turhiin energiaremontteihin. Tämä esitys on taas EU:lta jotain aivan hullua ja sellaista, mitä EU:n ei mielestäni pitäisi edes tehdä.

Tämän toteutuessa kaikkien asuinrakennusten pitäisi saavuttaa vuoteen 2030 mennessä vähintään energiatehokkuusluokka E. Tästä kolmen vuoden päästä, vuonna 2033, vaade nousisi vähintään luokkaan D.

On arvioitu, että korjaukset maksaisivat yhteensä jopa yli 20 miljardia euroa ja se koskettaisivat meillä suoraan yli kahta miljoonaa suomalaista. Pakkoremontteihin joutuisi siis noin 1,5 miljoonaa asuntoa ja näistä lähes 570 000 on omakotitaloja.

Suomalaisista asunnoista yli 40 prosentissa tarvittaisiin direktiivin pakottamana siis mittava energiaremontti seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Omakotitalojen kohdalla remonttihinta olisi tuhansista jopa 30 000 euroon.

Uskoisin, että tällaisin esityksin ääni sielläkin muuttuisi.

Energiatehokkuutta voitaisiin direktiivin mukaan nostaa vaihtamalla lämmitysmuoto öljystä maalämpöön. Tämä on ehkä järkevääkin monessa kohteessa, mutta pitää muistaa, että pohjavesien Suomessa monessa paikassa maalämpö ei ole edes mahdollinen. Se on myös investointina kallis verrattuna esimerkiksi monien valitsemiin ja tehokkaisiin ilmavesilämpöpumppuihin.

Mutta edes pelkkä pakkoremontti maalämpöön ei riittäisi ja monissa taloissa edessä olisivat lisäksi remontit ikkunoihin, oviin, seiniin ja katon välipohjiin. Talot pitäisi korjata silloin, vaikka niille enää vajaan kymmenen vuoden päästä olisi käyttöäkään.

Järjettömyyden kukkanen EU-parlamentilta oli direktiivin kannanotto kaukolämpöön. Direktiivi näyttää nimittäin hylkivän meillä yleistä ja suosittua kaukolämmitystä. Direktiivin mukaan sähkön- ja lämmöntuotannossa pitää siirtyä paikallisesti tuotettuihin päästöttömiin energialähteisiin.

Direktiivi määräisi myös kaikkiin uusiin rakennuksiin tehtäväksi varaumat aurinkopaneelien asennuksille. Onkohan sekään nyt pakolla ihan järkevää pimeiden talvien ja jopa kaamoksen maassa?

Onkohan EU samalla energiansäästöinnolla kieltämässä Kreikasta, Espanjasta, Italiasta ja muista Etelä-Euroopan maista jäähdyttämiseen käytettävät ilmalämpöpumput? Eikö siinä vasta energiaa kulukin.

Jospa siellä pakotettaisiin sitten vastavuoroisesti remontoimaan taloja sellaisiksi, että viileys saavutettaisiin kiviseinin ja muin ratkaisuin. Uskoisin, että tällaisin esityksin ääni sielläkin muuttuisi.

Nyt EU-hanke etenee ministerineuvoston, parlamentin ja komission edustajien pöytään niin sanottuihin kolmikantaneuvotteluihin. Valmiiksi direktiivi pitäisi saada ehkä jo kesän aikana.

Suomen tulee sanoa parlamentin esittämälle kokonaisuudelle ehdoton ei. Meillä esimerkiksi jo vajaan vuosikymmen päästä ilman tätäkin pakkoa kaikkien rakennusten lämmitys tapahtunee päästöttömällä energialla.

Kirjoittaja on loppilainen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston jäsen sekä eduskuntavaaliehdokas (kok.).