Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ehdokkaalta | Vaelluskalojen oloja täytyy ennallistaa

Puhuttaessa ennallistamisesta mediassa yliotteen ovat saaneet metsät. Suot sekä jokemme taas tahtovat jäädä unholaan, vaikka perinneluontomme ja kansanperintömme kumpuaa myös näistä. Puhetta ei ole haluttu herättää myöskään elinvoimaisen vaelluskalakannan vaikutuksesta matkailuun sekä huoltovarmuuteen.

Aikoinaan jokia on padottu innolla. Suuret padot tuottavat hyvän määrän energiaa, kun taas pienempien patojen energia-arvo voi jäädä jokseenkin merkityksettömäksi padon aiheuttamiin haittoihin verratessa. Pahimmillaan osa pienistä padoista on valjastamatta ja ne voivatkin seisoa vain vaelluskalojen esteenä.

Luonnollisesti suurikaan energiasaanti ei oikeuta vaelluskalojen liikkumisen estämistä. Käytännössä kuitenkin suuren ja tuottavan padon ohitukseen tulisi olla mahdollista rakentaa kalaportaat.

Seuraavalla eduskunnalla on suuri urakka Suomen jokien ennallistamisessa. Pienten patojen purkaminen vaatii lähes varmasti tukia valtiolta, kun taas kalaportaiden saamiseksi suuriin tarvittaneen poliittista tahtoa vaatia muutoksia patojen pahimmillaan kruununaikaisiin sopimuksiin.

Laitinen on lahtelainen HuK, musiikintekijä ja eduskuntavaaliehdokas (vihr.), Külmäsu lahtelainen lääkäri ja vara-aluevaltuutettu (vihr.).