Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Planeettatohtorin kolumni Variksen aivot toimivat vähän kuin ihmisen – Tekeekö se siitä viisaan?

Varis maleksii nakkikioskin kulmalla. Se lähestyy muka välinpitämättömästi maassa lojuvaa vehnäpullaa, nappaa sen sitten vikkelästi nokkaansa ja pelmahtaa lähipuistoon. Varis on lintumaailman selviytyjä – ihmisten parjaama ja vihaamakin – roskalintu, pesärosvo. Tosiasiassa ihminen ryösteli ja rikkoi variksen ja muiden lintujen munia vielä joitakin vuosikymmeniä sitten niin, että variskantakin oli varsin pieni.

Nykyään ihmisen lähettyvillä viihtyviä variksia voi nähdä Kilpisjärven rannoilla asti. Pesiviä pareja on etenkin kaupungeissa paljon, mutta myös varis on saanut osansa länsimaisen elämäntyylin haittavaikutuksista.

1990-luvulla havaittiin variksen värimuunnosten lisääntyneen kaupungeissa. Vaaleasiipiset poikaset eivät oppineet lentämään ja jalat vääntyivät mutkalle. Maaseudulla kehityshäiriöitä ei ollut. Ilmiö liittyi kaupunkivaristen ruokavalioon eli siihen, mitä ihmisen tähteistä jäi niille nokittavaksi. Kaupunkivarikset ruokkivat itseään muun muassa rasvaisella grilliruoalla, josta ei kertynyt riittävästi vitamiineja kasvuun ja kehitykseen.

Lapsena isoveljeni haastoi minut syömään kilpaa kananmunia. Lannistumaton Luke oli nimensä veroinen ja söi 50 kananmunaa melkein hengenvaarallisin seurauksin. ”Syö sinä ensin”, veli sanoi.

Seuraavalla viikolla ahdoin itseeni 33 lihapullaa voittaakseni luokkani pyörykkämestaruuden.

Äiti yllätti meidät kuudennen munan kohdalla ja ilta kului soodavettä litkien. Seuraavalla viikolla ahdoin itseeni 33 lihapullaa voittaakseni luokkani pyörykkämestaruuden. Vältyin jälki-istunnolta, mutta koulupäivästä ei tahtonut tulla enää mitään.

Lapsuuteen kuuluvat hullut kokeilut, mutta ruoan suhteen ihminen ei tunnu kasvavan aikuiseksi. ”Syö niin paljon kuin jaksat” on ravintolan paras mainoslause. Toisin kuin suojattomana sinnittelevälle varikselle, ihmiselle yli kulutuksen nautittu ruoka kertyy varastoon. Etenkin lihavoittoinen ja vähäkuituinen ruokavalio laiskistaa suolta ja kiihdyttää kolesterolituotantoa.

Burgerimiehiä katsellessa ihmetyttää tarve syödä lihaa moninkertaisesti yli ravitsemussuositusten. Suomessa lihan kulutus on kasvanut 50 vuodessa 40 prosenttia.

Mummuni ruokapöydässä lihaa oli lähinnä mausteena. Kuitupitoisilla puuroilla jaksettiin pitkiä päiviä ruumiillisessa työssä. Nyt puurot halutaan pois koulujenkin ruokalistoilta, vaikka lapset äänestävät ne toistuvasti suosikkiensa joukkoon. Lautasmallin korvautuminen energiajuomilla ei sen sijaan huolestuta ketään.

Sekä liiallinen rasva että sokeri altistavat monille sairauksille. Pelkästään aivoverenkiertohäiriöön sairastuu vuosittain 25 000 suomalaista. Yhä suurempi osa on työikäisiä. Terveemmät elintavat olisivat estäneet monella elinikäisen vammautumisen ja syrjäytymisen normaalista arjesta.

Variksen sanotaan olevan lintumaailman älykkö. Se on tarkkaavainen ja oppii pitkän elämänsä aikana monenmoisia koiruuksia. Sen aivot muistuttavat toiminnaltaan ihmisen aivoja.

Tekeekö se siitä viisaan? Tuskin, koska ihmistä hölmömpää otusta en tunne. Lupauksista huolimatta tuli nimittäin syötyä buffetissa yli kahden päivän tarpeen. Hiihtolatu kutsuu.

Kirjoittaja on Planetary Health -lääkäri. Voit lähettää hänelle aihetoiveen sähköpostilla: lukijalta@ess.fi