Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Pettävätkö kokoomuksen askelmerkit taas?

Tuoreimpien kyselyjen mukaan kokoomuksen loppukiri eduskuntavaaleissa on taas hiipumassa kalkkiviivoilla.

Neljä vuotta sitten puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo teki pahan virheen ottamalla kantaa vanhusten hoitajamitoituskeskusteluun lauseella ”ihminen ei ole desimaali”. Kokoomus jäi vaaleissa kolmanneksi.

Nyt puoluetta uhkaa sama kohtalo. Kokoomus on johtanut gallupeja toissa kesästä lähtien, välillä jopa kuuden prosenttiyksikön erolla. Viimeisimmässä mielipidemittauksessa ero SDP:hen on kutistunut alle prosenttiyksikköön.

Torstaina tuli lisää lunta tupaan. Kokoomus menetti kärkipaikkansa kuuden suurimman puolueen teettämässä puoluebarometrissä SDP:lle. Myös perussuomalaiset ohitti kyselyssä kokoomuksen.

Kokoomus arvioidaan vertailun ylimielisimmäksi puolueeksi. Kokoomus oli kokonaisimagon arvioinnissa kolmella edellisellä kyselykerralla ykkönen.

Torstaina tuli lisää lunta tupaan.

SDP nousi piikkipaikalle kahden vuoden tauon jälkeen. Demarien johto koetaan vetovoimaisimmaksi.

Kokoomuksen lisäksi myös keskustan imago on laskussa. Annika Saarikon johtaman puolueen imago on nyt kuuden suurimman puolueen huonoin. Keskustan johto arvioidaan muita puolueita taitamattomammaksi.

Nousussa on SDP:n ja perussuomalaisten lisäksi vihreät. Vasemmistoliitto säilytti asemansa.

Kuuden suurimman puolueen järjestys imagomittauksessa on SDP, perussuomalaiset, kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta.

Jos barometrissä olisi mukana myös liike nyt, puoluetta tuskin ylistettäisiin. Puheenjohtaja Harry Harkimo käveli keskiviikkoiltana ulos MTV:n vaalitentistä kesken kaiken. Syynä oli se, ettei Harkimo kokenut saavansa tarpeeksi puheaikaa. Ulosmarssi saattoi hyvinkin olla etukäteen suunniteltu julkisuustemppu.

Harkimo teki oharit myös Apu-lehdelle. Hän oli lupautunut haastatteluun mutta perui osallistumisensa, kun oli saanut tietoonsa, mitä jutussa kysytään. Kieltäytymisestä kertovan viestin mukaan kysymykset liittyivät liikaa jääkiekon kohuseura Jokereihin.

Tällaiset tempaukset tuskin kohentavat minkään puolueen imagoa.

Kysely tehtiin 15.–22. helmikuuta eli ennen elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) alkoholikohua ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) Hornet-kohua.

Kahden viikon päästä eduskuntavaaleissa saadaan vastuksia siihen, onko tapauksilla ollut vaikutuksia puolueiden kannatuksiin.