Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Ehdokkaalta | Miten hoitajapula ratkaistaan? – Rahasta se ei voi olla kiinni

Mikä tekee työpaikasta houkuttelevan? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Palkka on keskeinen tekijä haettaessa työpaikkaa. Työn alettua vuorojärjestelmä, työn organisointi, työkuorma ja -olosuhteet vaikuttavat työpaikassa pysymiseen.

Koeaika toimii myös toiseen suuntaan eli työntekijällä on mahdollisuus päättää työsuhde, jos se ei vastaa odotuksia. Viesti huonoista työoloista leviää nopeasti ja vaikuttaa työpaikan kiinnostavuuteen.

Hyvinvointialueet näyttävät pitävän vakituisia työntekijöitä itsestään selvyytenä. Vakituinen henkilöstö on palvelutalojen, sairaaloiden ja terveyskeskusten kivijalka. Vakituinen henkilökunta tuntee oman työpaikkansa tilat, laitteet ja toimintatavat. Ilman sitoutunutta vakituista henkilöstöä koko korttitalo romahtaa.

Hyvinvointialueet eivät näytä tätä ymmärtävän, sillä henkilöstöpoliittiset toimet osoittavat muuta. Miltä mahtoi tuntua vakituisessa työsuhteessa olevista työntekijöistä, kun Kanta-Hämeen hyvinvointialue lupasi vetovoimalisän kesäduunareille?

En ihmettele yhtään, että hoitajat irtisanoutuvat vakituisesta työstä ja siirtyvät ”keikkatöihin”. Rahasta hoitajapulan ratkaisu ei voi olla kiinni, koska ”keikkahoitajille” on varaa maksaa parempaa palkkaa kuin vakihenkilöstölle.

Ei oman ammattitaidon kilpailuttamisessa ole mitään pahaa. Kysymys kuuluu, pysyykö korttitalo pystyssä, jos vakituisen työsuhteen ehdot ovat heikommat kuin määräaikaisessa työssä.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten vaaliohjelmissaan esittämät leikkaustavoitteet tulevat heikentämään entisestään julkisen terveydenhuollon tilaa. Porvareiden leikkausten sijaan julkisen terveydenhuollon resurssit on turvattava.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa palkkoja korotetaan tänä vuonna yhteensä 6,7 prosenttia ja ensi vuonna 6,5 prosenttia. Korotukset ovat oikean suuntaisia, mutta tekevätkö ne sosiaali- ja terveydenhoitoalasta houkuttelevan?

Alan palkkausta pitää varmasti vielä parantaa, jotteivät ammattityöntekijät katoa alalta kokonaan. Resurssien turvaamisen ja palkkauksen parantamisen jälkeen terveydenhuollossa pitää keskittyä työkuorman vähentämiseen. Työn organisointia on parannettava esimiesten koulutusta lisäämällä.

Kirjoittaja on iittalalainen eduskuntavaaliehdokas (sd.).