Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Koirankakattoman kaupungin imagosta uusi sulka Lahden hattuun

Kokemukseni mukaan koirankakkakeskustelu saa aina keväisin mediahuomiota, paikallisradioissa muutaman minuutin ja lehdissä muutaman palstamillimetrin. Sitten on taas ollut hiljaisempaa seuraavan vuoden ajan.

Toivon kuitenkin, että yleinen suhtautuminen koirankakkaongelmaan muuttuu ja asiaan suhtaudutaan riittävällä vakavuudella. Ehdotankin seuraavaa:

Kennelliitto lanseeraa pakollisen koiran hoitoon ohjaavan koira-ajokortin, jota ilman ei voi hankkia koiraa vastuulliselta kasvattajalta, ja että koira-ajokorttiin sisältyy ”juhlallinen” vakuutus koiran jätöksien korjaamisesta. Jätelaissahan todetaan näin: on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Usean asiantuntijan toimesta on todettu, kuinka haitallisia ja epäterveellisiä jätökset ovat etenkin toisille koirille. Korjaamattomat jätökset lisäävät varmasti myös koiravihaajien ja pahimmassa tapauksessa myrkkyjen levittäjien määrää.

Kennelliiton ote koirankakka-asiaan on ollut mielestäni yllättävän vaatimaton.

Palautetaan riittävän suuri koiravero periaatteella, "se maksaa, joka saastuttaa". Näinhän se toimii myös muissa ympäristöasioissa. Veron tuotolla rahoitettaisiin koirapuistoja, kakkapussijakelua, kaupunkiympäristöön koirille sopivia käymäläalueita ja pissatolppia sekä jätösten siivousta.

Pysäköinninvalvonnan toimenkuvaa laajennetaan niin, että pysäköinninvalvojilla on oikeus määrätä ”koirankakankorjaamattomuusvirhemaksu”. Pitäisi olla helppoa selvittää koiran omistaja lukulaitteella sirutetusta koirasta. Poliisin resurssit eivät kuitenkaan riitä tähän valvontaan.

Vastuullisia, koiran jätökset kerääviä koiranomistajia on paljon. Nämä ehdotukset ovat saaneet myös koiranlenkityskavereilta paljon kannatusta.

Lahtelaisena kirjoitan tämän tekstin myös lahtelaisesta näkövinkkelistä. Lahti on saanut paljon suitsutusta viime aikoina kaupunkina, jossa monet asiat ovat mallillaan. Koirankakattoman kaupungin imago voisi olla yksi sulka lisää Lahden hattuun ja mallina muille Suomen taajamille. Jostainhan kehityksen pitää lähteä liikkeelle.

Rakentavaa keskustelua odottaen.

Kirjoittaja on lahtelainen.