Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Teppo Koskisen kolumni Yritysten saunakulttuuri ei kuollut, mutta se elää erilaisena

Harva minun tekemäni juttusarja on herättänyt yhtä paljon keskustelua kuin taannoin tekemäni pieni sarja yritysten saunoista. Palautetta on tullut paljon. Moni on kertonut hauskoja muistoja, yhtä moni on jakanut arvokasta tietoa.

Kiitos kaikille, jotka antoivat vinkkejä yritysten hienoista saunoista. Valitettavasti muutama hyvä vinkki jäi käyttämättä. Kaikkien yritysten kanssa ei löytynyt sopivaa aikaa, muutama harva kieltäytyi. Kieltäytymisille oli yleensä hyvin ymmärrettäviä syitä.

Sitäkin suurempi kiitos kaikille, jotka avasivat saunansa ovet Etelä-Suomen Sanomien lukijoille! Saunat kertoivat yritysten saunakulttuurista laidasta laitaan: työntekijöiden päivittäisessä käytössä olevista saunoista perinteisiin edustussaunoihin – ja siltä väliltä.

Saunoihin liittyy aina tarinoita ja perinteitä. Oli arvokasta saada kertoa siitä.

Monessa saunassa huomiota kiinnitti huolellisuus ja ammattiylpeys, jolla sauna oli rakennettu. Käsityön laatu oli pelkästään kunnioitusta herättävää.

Yritysten saunakulttuuri ei ole kokonaan kadonnut.

Osa saunoihin liittyvistä tarinoista oli hilpeitä, osa traagisiakin. Mutta yleensä saunatarinat kertovat saunassa olemisesta: tutustumisesta, rauhoittumisesta, hienoon kulttuurinmuotoon kiinnittymisestä.

Sarjan lähtökohtana oli huomio, että monet hienot saunat ovat jääneet käyttöä vaille. Saunoja on purettu ja ne ovat vaihtaneet omistajaa.

Ilahduttavan moni sauna on saanut kuitenkin hienon uuden elämän vuokrasaunana. Tällaista järjestelyä on pidetty voittopuolisesti hyvänä. Yrityksen aikaa ja rahaa ei sitoudu saunaan, toisaalta saunan käyttöaste nousee.

Saunojen käytön vähentymiselle puolestaan löytyi yleensä pari samaa syytä. Ihmisten aika on nykyään kortilla, ja kun likimain kaikilla on kotona pääsy laadukkaaseen saunaan, on yritysten saunojen vetovoima vähentynyt.

Yritysten saunat eivät ole kuitenkaan aivan välttämättä katoavaa kansanperinnettä.

Ensinnäkään saunakulttuuri ei ole kokonaan kadonnut, kuten vuokrasaunojen suosiminen kertoo. Saunakulttuuri muuttuu, mutta ei katoa kokonaan. Enää saunaan ei tulla solmimaan sopimuksia, mutta sauna voi kytkeytyä luontevasti esimerkiksi työhyvinvointipäivään tai liikuntailtapäivään.

Lisäksi saunoihin alkaa yhä useammin liittyä muutakin elämyksellisyyttä, erityisesti ulkomaalaisille vieraille tarjottuna: avantouintia tai kesäisin tyynessä järvessä ja valoisassa illassa pulikoimista, savusaunan tuoksua ja tunnelmaa, hiljaisuutta ja rauhaa.

Moni yritysten edustaja todisteli saunan lämmön edelleen sulattavan sosiaalista jäätä.

Mutta toiseksi saunakulttuurin katoamista vastaan puhuu se oivallus, joka aika monen saunaansa esitelleen päähän vierailun aikana pälkähti: meillähän on tosiaan tällainen sauna!

Saunat ovat välillä jääneet muodista. Nyt aika voi olla kypsä saunojen uudelle tulemiselle. Varmasti pienimuotoisemmin kuin ennen mutta nykymaailmaan sovitettuna. Kun etätyöstä taisi tulla uusi normaali, tarvitaan myös jotain, jonka ympärille työyhteisö kokoontuu. Sauna on hyvä sosiaalisuuden keskus, kuten juttusarjassakin tuli ilmi.

Omasta puolestani uskallan luvata, että sarja saa vielä jatkoa. Sen verran yhteydenottoja on tullut, sen verran omia ajatuksia jäi vielä toteuttamatta. Olkaa edelleen yhteydessä.