Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Lahden lapset ja nuoret taas törkeällä tavalla säästön kohteina

Lahti ei kuulu niiden 15 kaupungin joukkoon, jotka lisäävät rahaa oppimisen tukeen (ESS/Uutissuomalainen 10.3.). Syyslukukaudella 2023 on Lahdessa leikattava perusopetuksesta kolme miljoonaa.

Lahden strategiassa todetaan seuraavaa: ”Taklaamme syrjäytymistä ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä ja etsimme yhdessä kumppaneiden kanssa ratkaisut päihdeongelmiin.

Tuemme lapsiperheitä, vahvistamme lasten ja nuorten hyvinvointia sekä tarjoamme terveelliset ja turvalliset oppimisen ja kasvun ympäristöt.”

Miten vaatimus kolmen miljoonan säästöstä perusopetuksessa tukee strategian toteutumista? Miten opetusryhmien kasvattaminen, opettajien ja koulunkäyntiohjaajien vähentäminen tukevat lasten ja nuorten hyvinvointia ja ehkäisevät syrjäytymistä?

Lapset ja nuoret ovat taas törkeällä tavalla joutuneet säästön kohteeksi, eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Jokaisella lahtelaisella lapsella on oltava oikeus saada kykyjään vastaavaa opetusta ja tarvitsemaansa tukea perusopetuksessa jokaisena koulupäivänä.

On turha hehkuttaa eri yhteyksissä Lahden yritysmyönteisyyttä, kilpailukykyä ja erinomaisuutta missään suhteessa, jos päättäjillä ei ole kykyä eikä halua ymmärtää, että tämän hetken lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä.

Kirjoittaja on lahtelainen eläkkeellä oleva erityisopettaja.