Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Fazerin makeistehdas on supistuneenakin Lahdelle jättipotti

Lahden kaupunki on viime toukokuusta lähtien hehkuttanut tyytyväisenä – ja täysin ansaitusti – elintarvikejätti Fazerin kanssa solmimaansa yhteistyösopimusta, jonka päämääränä on siintänyt uuden makeistehtaan rakentaminen Kujalaan.

Sopimus oli lobbaustaidon riemuvoitto, sillä toteutuessaan hanke on todellinen jättipotti koko Lahden seudulle. Optimistisimpien laskelmien mukaan sen arvioitiin tuovan Kujalaan jopa 900 uutta teollista työpaikkaa. Komea luku saatiin ynnäämällä yhteen Fazerin Vantaan ja Lappeenrannan tehtaissa nyt työskentelevän henkilöstön lukumäärä, koska yhtiön lähtökohtana oli siirtää molempien tehtaiden tuotanto Lahteen.

Oleellista on, että Fazer näkee edelleen Lahden tarjoavan yhtiön kehitykselle erinomaisen ympäristön.

Muste oli tuskin kuivunut yhteistyösopimuksesta, kun Lahti kiirehti jo aloittamaan maanrakennustyöt Kujalassa. Olkoonkin, että yhtiö on luvannut tehdä lopullisen investointipäätöksensä vasta tänä keväänä. Tosin helmikuussa osapuolet solmivat tontista jo esisopimuksen, mikä vahvisti entisestään luottamusta sen puolesta, että hanke etenee maaliin saakka alkuperäisten nuottien mukaisesti.

Yllättäen luottamus joutui koetukselle keskiviikkona, kun Fazer ilmoitti tarkistaneensa suunnitelmiaan viitaten muun muassa korkojen nousuun, kuluttajien käyttäytymisen muuttumiseen ja terveysverokeskusteluun. Yhtiö säilyttääkin sokerimakeistuotantonsa toistaiseksi Lappeenrannassa. Siten Lahteen siirtyisi enää suklaan tuotanto, jonka parissa työskentelee Vantaalla noin 500 työntekijää.

500 on vain runsaat puolet 900:sta, joten Fazerin ilmoitus saattoi tuntua Lahdessa ensi kuulemalta rajulta pettymykseltä. Olihan täällä jo melkein nuolaistu, vaikka tiedossa piti olla, että niin kannattaisi tehdä vasta lopullisten päätösten jälkeen.

Toki Lahden johtavat edunvalvojat käänsivät välittömästi näkyville myös kolikon kirkkaamman puolen. Fazer lupaa jatkaa yhteistyötään Lahden kanssa, suklaatehdas on suurempi kuin makeistehdas ja investointi pysyy supistuneenakin historiallisen suurena. Se on edelleen niin kova saavutus, ettei nyt kannata surra, vaikka hetki sitten eläteltiin toiveita vieläkin suuremmasta saaliista.

Oleellista on, että Fazer näkee edelleen Lahden tarjoavan yhtiön kehitykselle erinomaisen ympäristön, kuten toimitusjohtaja Christoph Witzthum keskiviikkona vahvisti. Se voi luvata Lahdelle lisää hyvää, jos Fazeria nyt huolestuttavat näkymät kirkastuvat jossain vaiheessa paremmiksi. Kuka tietää, vaikka Kujalaan nousisi jonain kauniina päivänä myös sokerimakeistehdas uudenuutukaisen suklaatehtaan kumppaniksi.