Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Aurinkovoimalan edullisuus ei ole selviö

Etelä-Suomen Sanomissa oli artikkeli aurinkoenergian hyödyntämisestä. Lahden Ankkurissa on taloyhtiö rakentanut aurinkovoimalan käyttäen kaiken mahdollisen kattopinnan hyväksi. Myös autokatoksen katto on hyödynnetty.

Ratkaisu on hyvä, kun kattopintaa on paljon käytettävissä ja asuntojen määrä on pieni, jolloin energian tuotto asuntoa kohti on mahdollisimman suuri. Kun vielä lain mukaan aurinkovoimalan energiatuotto voidaan siirtää verottomasti huoneistojen sähkönkulutukseen, on houkuttelevaa perustaa energiayhteisö ja aurinkovoimala.

Tämä on kuitenkin kerrostalona erikoistapaus laajan kattopinnan takia. Yleensä ainoa käytettävä pinta on talon katto ja asuntoja on useita kymmeniä, jolloin hyöty jää vähäiseksi. Kyseisessä aurinkovoimalassa on peräti 120 aurinkopaneelia ja vain 19 asuntoa.

Jos paneelin teho olisi esimerkiksi 325 wattia (W), tuottaisi voimala vuodessa energiaa noin 1 570 kilowattituntia (kWh) per asunto. Tämä toisi säästöä 0,3 euron kWh-hinnalla noin 470 euroa vuositasolla asuntoa kohti. Säästö vaihtelee riippuen sähkön hinnasta.

Emme tiedä, miksi sähköenergian uusi ”normaali” tässä maailman tilanteessa muodostuu. Kyseisen artikkelin mukaan takaisinmaksuaika olisi vain kolme neljä vuotta. Kuulostaa lyhyeltä, mutta ehkä siinä on otettu huomioon kesällä tuotetun ylimääräisen sähköenergian verkkomyynnistä saadut tulot.

Yleensä takaisinmaksuajat ovat pidempiä, jopa kymmenen vuotta, riippuen voimalan nimellistehosta ja investoinnin määrästä.

Otan esimerkin toisesta ääripäästä. Taloyhtiössä 27 asunnon kerrostalon katolle mahtuu 22 kappaletta 325 watin paneeleja. Tämä 7 150 W:n voimala tuottaisi vuodessa noin 5 500 kWh sähköenergiaa yhteensä ja noin 200 kWh per asunto vuodessa.

Säästöä tulisi 0,3 euron yksikköhinnalla noin 60 euroa asuntoa kohti vuodessa. Investoinnin hinta olisi noin 10 000 euroa ja takaisinmaksuaika noin kuusi vuotta ja 0,2 euron yksikköhinnalla yhdeksän vuotta. Esimerkillä haluan korostaa, että kerrostalot ovat harvoin hyviä kohteita aurinkosähkölle.

Kirjoittaja on lahtelainen.