Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Korkotason nousu palauttaa rahalle hinnan

Pitkä matalien, jopa nollan alapuolelle ajautuneiden korkojen kausi tuli tänä talvena päätökseensä. Korkojen nousua ennustettiin useasti, mutta talouden shokit ja toinen toistaan seuranneet globaalit kriisit pitivät korot alhaalla ja talouden toiminnassa silloinkin, kun muuten olisi painettu jarrua.

Ennustuksia nousevista koroista annettiin vuosien mittaan niin usein, että korkojen nousu lopulta tuli monelle yllätyksenä. Siksi Suomessakin on ollut aiheellista muistuttaa kuluttajia nousevista korkokustannuksista. Yritysten tuloksissa rahoituskustannusten nousu on jo näkynyt. Poliitikoille suhtautuminen velkaan ja sitä kautta korkoihin on puolestaan lähestyvien eduskuntavaalien keskeisiä kysymyksiä.

Rahan hinnan nousu pitää myös talouden terveemmällä pohjalla.

Lähitulevaisuudessa korkojen nousu jatkunee. Viime päivinä Euroopan keskuspankista ja sen toimintaa seuraavilta tahoilta on tullut signaaleita, joiden mukaan korkotaso olisi kevätkesällä nousemassa korkeimmalle tasolleen kahteenkymmeneen vuoteen. Korkojen nousu näköpiirissä olevana aikana on luonteva seuraus pohjainflaation leimahduksesta Euroopassa: Eurostatin tuoreiden tilastojen mukaan pohjainflaatio eli polttoaineen ja ruoan hinnoista puhdistettujen kuluttajahintojen nousu kiihtyi euroalueella jo 5,6 prosenttiin.

Inflaation pitäminen kurissa on keskuspankin keskeinen tehtävä. Pohjainflaation karkaaminen vaatii korkojen nostamista, jotta inflaatio saadaan pidettyä ennakoitavana ja vakautettua siedettävälle tasolle, mikä taas on kasvavan ja kehittyvän talouden edellytys.

Korkotason nostaminen kurittaa kuluttajia ja yrityksiä, mutta vakauttaa toimintaympäristöä ja siten mahdollistaa taloudellista toimintaa. Toistaiseksi tasapainoilu on ollut siedettävää, korkotaso on pysynyt järjellisenä eikä näköpiirissä ole ennakoitavissa olevassa tulevaisuudessa paluuta euroaikaa edeltäneisiin kaksinumeroisiin korkotasoihin.

Perusteltua on silti sanoa korkotason olevan kova verrattuna välittömästi nykyhetkeä edeltäneisiin vuosiin. Yhtä perusteltua on muistuttaa siitä, että korkotasossa aletaan nyt palata siinä mielessä normaalille ja terveelle tasolle, että rahalla on jälleen hinta. Kuluttajien taloudessa korkotason nousu tuntuu, monella kohtuuttomastikin. Samalla rahan hinnan nousu pitää myös talouden monessa suhteessa terveemmällä pohjalla: niukkuus pakottaa valitsemaan ja kohdentamaan.