Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Ehdokkaalta | Oikeus olla ei kuulu Suomen lain mukaan kaikille

Puhuttaessa vähemmistöjen oikeuksista, valtaväestössä herää yleensä kysymys heidän omasta identiteetistään. Saako enää olla hetero? Riistetäänkö minulta oikeus omaan sukupuoli-identiteettiin?

Reaktio on ymmärrettävä; maailma muuttuu nopeasti ja sen perässä voi olla haastavaa pysyä. Identiteetti on perustavanlaatuisen tärkeää jokaiselle. Siksi olisikin hyvä pohtia mainittuja kysymyksiä myös muiden näkökulmasta. Kaikilla ei ole oikeutta omana itsenänsä olemiseen, sillä Suomessa ei vieläkään voi olla juridisesti muunsukupuolinen.

Translakia uudistettiin, mutta sen ulkopuolelle jätettiin muunsukupuoliset ja alaikäiset. Heillä ei siis ole vieläkään sukupuolen itsemääräämisoikeutta. Kuvittele herääväsi maailmassa, jossa omaa sukupuoltasi vastaava merkintä olisi kokonaan poistunut. Kokemuksesi olisi sama, mutta syntymässäsi sinulle olisi määritetty eri sukupuoli.

Julkisilla paikoilla ei olisi enää vessoja sinulle. Lentokentällä joutuisit todistelemaan henkilöllisyyttäsi, sillä et sopisi “sukupuolellesi” luotuun lokeroon. Joka kerran kohdatessasi uusia ihmisiä joutuisit selittämään sukupuoltasi, vaikka se olisi kuinka herkkä aihe.

Ensi hallituskaudella Suomeen on tuotava kolmas sukupuolimerkintä.

Sinulle kerrottaisiin jatkuvasti, ettei sukupuoltasi ole edes olemassa. Identiteettisi olisi ympäröivälle yhteiskunnalle mitätön.

Vapaus on usein tärkeä arvo poliittisessa keskustelussa. Varsinkin verotuksesta puhuttaessa, yksilönvapaus on merkittävää. Sananvapaus, uskonnonvapaus ja vapaus osoittaa mieltään ovat perustavanlaatuisia oikeuksia. Entä vapaus ja oikeus olla oma itsensä?

Kyseinen arvo usein unohtuu, kun puhutaan vähemmistöjen kokemuksista. On helppoa sanoa toiselle, että kokemuksesi on vääränlainen, jos ei itse ole kokenut mitään lähellekään samanlaista.

Nykyinen kehitys ei ole mitenkään uhaksi yhteiskunnallemme. Väärällä sukupuolimerkinnällä elämisellä on laajat vaikutukset. 2014 tuotetussa “Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa?”-tutkimuksessa selviää, että jopa yli puolet transnuorista on harkinnut itsemurhaa.

Sukupuoliristiriidan kokeminen altistaa mielenterveysongelmille ja itsemurhayrityksille. Asetatko siis oman mukavuutesi toisen henkilön hengen ja terveyden edelle? Olisiko aika lopettaa olkiukko-argumentointi ja avata maailmankuvaa hieman?

Ensi hallituskaudella Suomeen on tuotava kolmas sukupuolimerkintä. Se löytyy jo muun muassa Norjasta, Australiasta ja Islannista. Myös henkilöille, jotka eivät sovi nais- tai miessukupuoleen, kuuluu oikeus olla oma itsensä.

Kirjoittaja on janakkalalainen eduskuntavaaliehdokas (vihr.).