Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ehdokkaalta | Mika Lintilä: Perussuomalaisten esityksillä markkinoidaan ulkomaista fossiilienergiaa sinivalkoiseksi

Energiapolitiikasta on tullut yhä ideologisempi ja arvovärittyneempi politiikkalohko. Omat esityksensä ilmasto- ja energiapoliittiseksi linjaksi tarjosivat juuri Suomen Ilmastopaneeli ja perussuomalaiset.

Perussuomalaiset esittivät muun muassa, että sähkön vapaata liikkuvuutta markkinoilla pitäisi rajoittaa ja fossiilienergian merkitystä kasvattaa. Ilmastopaneeli puolestaan esitti puun polton verottamista ja jätti ydinenergian sivuun keskeisistä esityksistään.

Pidän näitä esityksiä haitallisina. Kestävimmät ratkaisut löytyvät nimittäin keskeltä, ei ideologisista ääripäistä.

Suomessa on tehty viisasta energiapolitiikkaa jo vuosikymmenet. Energiatuotanto Suomessa perustuu sekä alueellisesti että tuotannollisesti hajautettuun järjestelmään. Olemme pitäneet huoltovarmuudestamme kiinni, emmekä ole nojanneet fossiilisen energian varaan, kuten Keski-Eurooppa maakaasuun.

Yhteisillä markkinoilla ei voi ottaa rusinoita pullasta.

Tämän myötä olemme selvinneet sodan aiheuttamasta energiakriisistä kohtuullisen hyvin, vaikka hinnat ovat monia kotitalouksia koetelleet. Suomalaisten vastaus Venäjän presidentti Vladimir Putinin energiasotaan on ollut energian mittava säästö. Itse asiassa sähköä on säästetty yhtä paljon, kuin aikaisemmin toimme sitä Venäjältä.

Vaikka Suomessa energiatilanne on kohtuullisen hyvä moniin muihin Euroopan maihin verrattuna, olemme olleet jo vuosikymmenien ajan riippuvaisia tuontisähköstä. Vuositason omavaraisuuden saatamme saavuttaa tämän vuoden aikana, mutta kovan kulutuksen aikana tarvitsemme edelleen tuontia.

Jatkossa myös viemme sähköä, kun erityisesti tuulivoima lisääntyy. Toisin kuin perussuomalaiset antavat ymmärtää, yhteisillä markkinoilla ei voi ottaa rusinoita pullasta. Emme siis voi sulkea rajoja sähkönvienniltä, mutta olettaa saavamme itse edelleen edullista sähköä naapurimaista.

Hyvät siirtoyhteydet ovat osa huoltovarmuutta nyt ja tulevaisuudessa.

Lämmöntuotannon osalta monipuoliset tuotantotavat lisääntyvät uusien teknologioiden myötä. Hukkalämpöä hyödynnetään ja fossiilista energiaa korvataan kotimaisella metsähakkeella. Pidänkin ilmastopaneelin ehdotusta puun polttamisen verottamisesta todellisuudesta vieraantuneena.

Suomen pinta-alasta noin 75 prosenttia on metsää, siitä riittää niin talouskäyttöön kuin hiilinieluksi. Suomessa on maailman parhaiten hoidetut metsät. Kukaan ei kasvata metsää polttamista varten, mutta hakkuutähteet ja metsäteollisuuden sivuvirrat on järkevää hyödyntää. Se on kestävää biotaloutta, ja tästä on pidetty kiinni myös Brysselin pöydissä.

Perussuomalaisten esityksillä markkinoidaan käytännössä ulkomaista fossiilienergiaa sinivalkoiseksi. Sisällöllisesti kuvaavampi nimi perussuomalaisten energialinjauksille olisikin ollut ”hiilenmusta taantuma”. Nimittäin yritykset ovat jo valintansa tehneet, uudet investoinnit syntyvät puhtaan energian ympärille.

Peruutuspeiliin ei ole nyt syytä vilkuilla, sillä matka on eteenpäin.

Kirjoittaja on elinkeinoministeri ja Vaasan vaalipiirin eduskuntavaaliehdokas (kesk.).