Kun Suomi joutui maksamaan Neuvostoliitolle sotavelkoja, päättäjät keksivät laittaa metsät maksajiksi. Vuonna 1948 säädettiin laki, jonka mukaan aikaisemmin laiton avohakkuu nostettiin ainoaksi oikeaksi tavaksi "metsän uudistamiseksi".
Siihen asti käytetty valikoiva metsänkorjuu, harsintahakkuu julistettiin "metsän hävitykseksi". Jos joku kieltäytyi avohakkuista, hän sai tuomion metsänhävityksestä ja oikeuden päätöksellä pakotettiin alistumaan metsäyhtiöiden tahtoon. Jatkuva metsänhoito tuli laissa mahdolliseksi vasta 2014.
Onko metsien alistaminen teollisuudelle toistumassa nyt, kun ilmaston lämpeneminen uhkaa ja selviytymiskeinona on uusiutuva energia. Uusiutuva energia on välttämättömyys. Kuitenkin, on uusiutuva energia tuulta tai aurinkoa tai mitä tahansa, se pitää tuottaa kestävästi – taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti.
Tuodaan tuulivoimalat haittoineen reilusti sinne, missä niistä hyödytään.
Venäjän toimien nostama energian hinta on kiihdyttänyt tuulivoimainvestointeja. Metsiä ollaan alistamassa nyt vuorostaan tuulivoimateollisuudelle. Maapallo halutaan pelastaa – mutta samalla pilataan maisema, tuhotaan luontoa ja sen monimuotoisuutta, kiihdytetään luontokatoa.
Tuore esimerkki on Päijänteen läheisyyteen Luhangan erämaiseen luontoon suunniteltu tuuliteollisuusalue (Yle MOT 6.2.2023).
Miksei uusiutuvan energian tuotantoa tuoda sinne, missä on kysyntäkin, sinne, missä on jo valmis infrastruktuuri? Nykyiset 300-metriset tuulivoimalat ovat niin korkeita, että ne tuottavat tehokkaasti sähköä muuallakin kuin vain kolien vaaroilla tai päijänteiden rannoilla.
Ei viedä tuuliteollisuusalueita kansallismaisemiin, vaan tuodaan tuulivoimalat haittoineen reilusti sinne, missä niistä hyödytäänkin. Tuodaan meluavat tuulivoimalat ja niiden potkurien välkkeet sinne, jossa melua ja valosaastetta on jo ennestään, esimerkiksi teiden ja rautateiden varrelle, teollisuusalueiden ja satamien viereen.
Lappeenrannassa tuulivoimalat on tuotu moottoritien varteen ja Posio harkitsee metanolitehdasta, joka tuottaa tarvitsemansa energian itse tuulivoimalla. Erämaa ja luonto eivät tarvitse tuulivoimaloita, mutta asutus ja teollisuus tarvitsevat sähköä.
Kirjoittaja on Valkjärven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Luhangasta.