Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Pääkirjoitus Terveet vanhuusvuodet kannattaa ottaa tavoitteeksi – hyvinvointia on syytä edistää monin tavoin

Väestörakenne ja ikääntyneiden määrän kasvu tuovat erittäin kovia haasteita sosiaali- ja terveyspalveluille.

Koskaan aiemmin ei ole ollut tällaista pulaa henkilöstöstä. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluista ja kuntoutuksesta vastaava toimialajohtaja Anu Olkkonen-Nikula totesi haastattelussa, että alue voisi palkata heti 100–150 vakituista hoitajaa töihin.

Laskelmat näyttävät myös, että jo aivan lähivuosina tarvitaan satoja hoitajia ikääntyneiden palveluihin ja kuntoutukseen – toki heitä tarvitaan muuallekin sote-sektorille.

On hyvä, että tilannetta yritetään ennakoida.

Tilanne on todella haastava. On aivan selvää, että hoitajamitoituksen ulottaminen 0,7:ään ei onnistu tällaisessa henkilöstöpulassa. Tuleva eduskunta joutunee nopeasti ottamaan kantaa mitoitukseen.

Lohdullista on, että hoitajamitoitusta on kuitenkin saatu nostettua 0,6:een ja huhtikuussa se nousee 0,65:een. Mitoitus määrää, kuinka monta hoitajaa vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa täytyy olla paikalla yhtä vanhusta kohden.

Ilman hoitajamitoitustakaan ikääntyneiden palvelutarpeisiin ei ole helppo vastata. Päijät-Hämeessä yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa nopeammin kuin muualla maassa. Nyt yli 75-vuotiaita on vajaat 28 000, vuonna 2030 heitä on jo 35 500. Tällä hetkellä kotihoidon palveluita käyttää säännöllisesti yhdeksän prosenttia ikäluokasta eli noin 2 500 ikääntynyttä. Tavoitteena on, että vuonna 2030 kotihoidon piirissä olisi kymmenen prosenttia yli 75-vuotiaista eli noin 3 500. Hoitajien tarve tulee olemaan melkoinen myös ympärivuorokautisessa hoivassa, jossa nyt on kuusi prosenttia yli 75-vuotiaista eli 1 620. Vuoden 2030 tavoite on, että vain viisi prosenttia tuolloin yli 75-vuotiaista tarvitsisi ympärivuorokautista hoivaa. Vaikka tarve pienenisi, niin asiakasmäärät kuitenkin kasvavat, koska ikääntyneiden määrä kasvaa voimakkaasti.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella laaditaan nyt ikääntyneiden palveluille järjestämissuunnitelmaa, joka etenee aluevaltuustoon myöhemmin keväällä. On hyvä, että tilannetta yritetään ennakoida. Vaikeuskertoimet ovat tässä asiassa sellaisia, että tarvitaan monen toimijan yhteistyötä. Kunnat voivat tehdä paljon sen eteen, että ikääntyneiden toimintakyky säilyisi mahdollisimman hyvänä.

Kansalaisiinkin on syytä vedota esimerkiksi terveiden elintapojen kampanjoilla. Jokainen voi tehdä oman osuutensa mahdollisimman terveiden vanhuusvuosien eteen.