Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee tällä viikolla kuluneeksi tasan vuosi. Nopeaksi erikoisoperaatioksi kaavailtu vallankaappaus toteutui monella tapaa täysin päinvastaisesti kuin Kremlissä luultiin. Kliinisen täsmäiskun sijasta taistelut ovat vaatineet jopa yli 100 000 venäläisen hengen.
Eurooppa ei hajonnut vaan rivit lännessä ovat olleet yhteneväiset. EU ehdottaa jo 10. talouspakotteiden pakettia Venäjää vastaan. Tähän mennessä pakotteiden vaikutus on ollut venäläisten tutkimuslaitosten mukaan noin neljä prosenttiyksikköä. Kahden prosentin kasvun sijasta maan bruttokansantuotteen ennakoidaan laskevan noin kaksi prosenttia.
Kolmanneksi Naton laajeneminen itään ei pysähtynyt. Suomi ja Ruotsi päättivät hakea Naton jäsenyyttä ja prosessi on jo pitkällä. Suomessa eduskunta alkoi tiistaina käsitellä ulkoasiainvaliokunnan yksimielistä mietintöä Nato-sopimuksen hyväksymisestä. Turkin ja Unkarin ratifioinnin jälkeen Suomesta tulee nopeasti Naton jäsen.
Ukrainan puolustajilla riittää ystäviä, voimaa ja materiaalia.
Vuosipäivä näkyi myös suurvaltajohtajien liikkeissä. Ei varmasti ollut sattumaa, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden teki yllätysvierailun Ukrainaan vain päivää ennen venäläisen virkaveljensä, presidentti Vladimir Putinin vuotuista linjapuhetta. Kyseessä oli Bidenin ensimmäinen vierailu Ukrainassa sodan alkamisen jälkeen. Sillä hän todisti, että USA seisoo Ukrainan tukena niin pitkään kuin on tarpeen.
Tämä ei varmasti helpottanut Putinin tilannetta, joka joutui muutenkin puheessaan puolustelemaan pitkittynyttä sotaa ja sen vaatimia uhreja. USA:n tuki tarkoittaa, että Ukrainan puolustajilla riittää ystäviä, voimaa ja materiaalia.
Putin keskittyi puheessaan perustelemaan aseellisia toimia muun muassa väittämällä, että he eivät aloittaneet sotaa. Lisäksi Putin lupasi sotilaiden perheille lisää tukia ja antoi ymmärtää, että Venäjän talous kestää pakotteet.
Suoraan sotaan liittyviä uusia uutisia ei kuultu vaan konkreettisin uhkaus liittyi kansainvälisiin sopimuksiin. Venäjä aikoo keskeyttää osallistumisensa Start-sopimukseen, jolla rajoitetaan ydinaseiden käyttöä. Painotus kuului niin, että keskeyttää muttei vetäytyä sopimuksesta. Niin tai näin, Venäjän ilmoitus tuomittiin lännessä laajasti.
Retoriikka niin idässä kuin lännessä on nyt sellaista, että sotaan ei ole odotettavissa nopeaa loppua vaan päinvastoin se uhkaa pitkittyä entisestään. Se on otettava huomioon myös Suomen poliittisissa päätöksissä.