Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Ehdokkaalta | Seniorineuvolat ja omalääkärit tarvitaan ikäihmisten avuksi

Iloitsen siitä, että Päijät-Hämeen aluevaltuuston kokouksessa jätettiin valtuustoaloite seniorineuvolan käynnistämiseksi joka kunnassa. Allekirjoitin aloitteen, ja oli ilo huomata, että seniorineuvolatoiminnan aloittamiselle löytyy laaja poliittinen tuki Päijät-Hämeen päättäjiltä. Olen jo aiemmin edistänyt asiaa eduskunnassa Raahen alueen kansanedustajien tukena.

Jo useassa kunnassa käytössä oleva seniorineuvola on turvallista ikääntymistä tukeva palvelu. Sen kautta järjestetään koko ikäluokalle mielen ja kehon terveystarkastukset eläkeiän alettua. Esimerkiksi Raahen seudulla vuonna 2004 käynnistynyt seniorineuvola on tavoittanut yhdeksän kymmenestä ikäihmisestä ja edistänyt merkittävästi heidän terveyttään ja hyvinvointiaan.

Perusteellisessa seulassa käydään läpi laajasti terveydentilaa aina fyysisestä suorituskyvystä sosiaalisiin suhteisiin, talouteen ja mielen hyvinvointiin. Tarkastuspisteen ajoittaminen juuri eläkeiän kynnykselle mahdollistaa sen, että mahdollisiin murheisiin puututaan riittävän varhain.

Pitäisin omalääkärimallin suurimpina voittajina juuri ikäihmisiä.

Varhainen puuttuminen puolestaan säästää rahaa. Esimerkiksi Asikkalassa lonkkaleikkausten määrä on tippunut kolmella prosentilla sen jälkeen, kun kunta alkoi jakaa maksuttomia liukuesteitä kengänpohjiin.

Haluaisin kehittää aloitetta ja Raahen mallia niin, että seniorineuvola takaisi omalääkäripalvelun jokaiselle ikäihmiselle. Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen selvityksen mukaan vahva tieteellinen näyttö osoittaa, että saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee ja sairastuvuus sekä kuolleisuus vähenevät merkittävästi.

Esimerkiksi diabeetikoille tuttu ja asiantunteva lääkäri on kultaakin kalliimpi. Samalla terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät. Olemme nähneet, mitä tarkoittaa, kun lääkäri tietää vaivan etukäteen ja osaa murehtia oikeita asioita. Pitäisin omalääkärimallin suurimpina voittajina juuri ikäihmisiä.

Pitenevä elinikä on suomalaisen hyvinvointivaltion suuria saavutuksia. Samalla se haastaa meitä palveluiden tarjonnassa. Meidän tulisi kehittää yhteisöllistä asumista ja kotihoitoa ikääntyvälle sukupolvelle.

Maailma ei ole vielä valmis. Ennaltaehkäisevällä toiminnalla voimme tarjota ikääntyville innostavaa elämää myös tulevaisuudessa ja keventää tehostetun palveluasumisen tarvetta.

Kansallinen seniorineuvolan malli tarvitaan hyvinvointialueiden tueksi. Oikea paikka päättää siitä ovat tulevat hallitusneuvottelut.

Kirjoittaja on kansanedustaja, aluevaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (kesk.).