Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Teknologiateollisuuden päänavaus näyttää suuntaa muillekin aloille

Kyttäysasemiin jämähtäneelle työmarkkinakierrokselle saatiin odotettu päänavaus viikonloppuna, kun teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen hyväksyttiin uudet kaksivuotiset työehtosopimukset.

Keskeisille vientialoille syntyneiden sopimusten kustannusvaikutukset ovat yhteensä seitsemän prosenttia kahdessa vuodessa, mikä antanee perinteiseen tapaan varsin tarkasti suuntaa myös muille sopimusaloille. Varmasti näin tiedetään käyvän kunta-alalla, jonka palkankorotukset kytkettiin jo viime kesänä vientialojen tuleviin sopimuksiin laajaa kummastelua ja myös kritiikkiä herättäneellä tavalla.

Neuvotteluissa saa harvoin kaiken haluamansa.

Kytköksen tunsivat ylimääräisenä painolastina harteillaan myös Teollisuusliitto ja teknologiateollisuuden työnantajat, mikä osaltaan saattoi pitkittää sopimuksen syntymistä. Toisaalta sopu löytyi lopulta jopa yllättävän nopeasti sen jälkeen, kun palkansaajapuoli oli vain viikkoa aiemmin hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoesityksen, ja ensimmäiset työtaistelutkin ehditty käydä.

Heti viime viikon lakkojen päätteeksi tapahtunut ratkaisu saatiin aikaan neuvottelijoiden kesken ilman uutta sovintoesitystä. Tämä kertoo, että osapuolet eivät istuneet pöydässä missään vaiheessa toivottoman kaukana toisistaan. Työmarkkinoiden perinteisiin kuuluu kuitenkin, ettei sopimuksen synnyttäminen saa näyttää liian helpolta urakalta, ja siinä tarkoituksessa sopua edeltäneet pakolliset kuviot täyttivät ilmeisen hyvin tehtävänsä.

Nyt hyväksytyn sopimuksen sisältämä kertaerä ja kaikille työntekijöille myönnettävien yleiskorotusten osuus ovat suurempia kuin hylätyssä sovintoesityksessä. Tämä ratkaiseva parannus sai Teollisuusliiton hyväksymään sopimuksen, vaikka itse palkankorotukset eivät yltäneet liiton etukäteen paaluttamaan tavoitteeseen.

Totta on sekin, ettei nyt hyväksytty sopimus riitä täysin paikkaamaan lovea, jonka huippukorkeaksi äitynyt inflaatio on lyönyt kansalaisten ostovoimaan. Mutta palkkaneuvotteluissa saa vain hyvin harvoin, jos koskaan, kaiken haluamansa. Siksi Teollisuusliitolta oli järkevä ja nykyisissä oloissa myös vastuullinen ratkaisu hyväksyä sopimus, jonka kanssa työnantajapuolikin on sanonut voivansa elää, ellei talouden pohja petä odottamattomalla tavalla.

Seuraavaksi vastuullisuutta sopii odottaa myös muiden alojen järjestöiltä niiden päästessä nyt jatkamaan omia neuvottelujaan teknologiateollisuuden viitoittamalla polulla.