Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jukka Airon kolumni Järki voitti vihdoin – FC Lahti saa pelata kaikki kotiottelunsa kotikentällään

Salpausselän kisat kisaillaan tänä vuonna vasta maaliskuun viimeisenä viikonvaihteena eli myöhemmin kuin koskaan tapahtuman 100-vuotisessa historiassa

Kun asiasta uutisoitiin, ensimmäinen mieleeni juolahtanut kysymys ei ollut, riittääkö kisaladuille tarpeeksi lunta enää siihen aikaan keväästä. Onhan nähty, että talvipakkasilla tykitetyllä tekolumella pohjustetut latu-urat pysyvät jopa näillä leveysasteilla hiihdettävässä kunnossa huhtikuulle saakka, vaikka maa paistaisi muuten jo paljaana.

Sen sijaan päässäni heräsi huoli, missä vaiheessa kevättä hiihtostadion ehditään elvyttää pääsarjatason jalkapalloilun edellyttämään kuntoon, jos kentän päällä suihkitaan suksilla vielä maaliskuun lopulla.

Veikkausliiga alkaa nykyään jo aprillipäivän korvilla. Ja vaikka hiihtostadionin luonnonnurmimatto on varustettu sähköisillä lämmityslaitteilla, ihmeisiin nekään eivät pysty.

Pelejä pelataan yleisöä eikä otteluohjelman laatijoita varten.

Viime vuonna Salppurin kisat pidettiin normaaliin aikaan. Silti aika ei riittänyt siihen, että FC Lahti olisi voinut pelata ensimmäisen kotiottelunsa 8. huhtikuuta hiihtostadionilla. Ja koska Lahdesta eikä koko eteläisestä Suomesta löytynyt vapaata mitat täyttävää varakenttää, Veikkausliiga siirsi lahtelaisten "kotiottelun" Vaasaan, vastustajan stadionille. VPS voitti 5–0 ja löi alkutahdit FC Lahden surkealle kaudelle, joka oli päättyä putoamiseen sarjasta.

Fiksuinta olisi tietysti ollut lykätä ottelu keväämmälle. Se ei kuitenkaan käynyt Veikkausliigalle, joka piti tinkimättömästi kiinni alkuperäisestä otteluohjelmasta. Linja ei tosin pysynyt yhtä tiukkana kauden edetessä, sillä kesällä ja syksyllä otteluita siirreltiin surutta ajasta toiseen ties mistä syystä.

Veikkausliigan härkäpäisyydestä ei kärsinyt yksin FC Lahti. Myös Turun Inter, Tampereen Ilves ja AC Oulu joutuivat viemään kotiavauksensa muille paikkakunnille, koska niiden omat areenat eivät olleet ehtineet talven jäljiltä pelikelpoisiksi. Tästä koitui niille paitsi urheilullisia myös taloudellisia tappioita, sillä "ei kenenkään maalla" pelatut ottelut eivät luonnollisestikaan houkutelleet paikalle kuin kourallisen katsojia.

Hiljattain Veikkausliiga julkisti tulevan kauden otteluohjelmansa. Ilokseni havaitsin siitä, että järki on vallannut alaa liigan toimistossa.

FC Lahti aloittaa Liigan kolmella vierasottelulla – kausi alkaa 5. huhtikuuta Vaasasta

Kausi potkaistaan taas käyntiin huhtikuun alussa, mutta FC Lahden ohjelmassa on ensin kolme vierasottelua. Ensimmäinen kotiottelu on merkitty vasta vapun aatonaatolle. Salppurista on silloin vierähtänyt jo viisi viikkoa ja kevät oletettavasti niin pitkällä, että hiihtostadionin nurmikin lienee kunnossa.

Evakkoon eivät enää joudu muutkaan seurat, mikä viittaa siihen, että Veikkausliigakin on vihdoin ymmärtänyt, että pelejä pelataan yleisöä eikä otteluohjelman laatijoita varten. Tämä lupaa parempaa myös jatkossa.

Lahdessa ei onneksi tarvinne enää monta vuotta jännittää, missä vaiheessa kautta FC Lahden kotiareena ehtii pelikelpoiseksi. Kaupungin suunnitelmat lähtevät nyt siitä, että Kisapuistoon valmistuisi kauan kaivattu jalkapallostadion, tai ainakin sen lupaava alku, vuoteen 2025 mennessä.

Aikataulu toivottavasti pitää, vaikka päättäjien enempi mielenkiinto tuntuu nyt kohdistuvan uuden monitoimiareenan visioimiseen milloin minnekin päin Lahtea. Pitkässä puussa taitaa tosin olla sekin hanke.