Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Lahden kehitys mataa lähes paikallaan

Täytyy toivoa, että Lahden tilastoniilot ovat Tilastokeskuksen kollegoitaan etevämpiä.

Kaupungin väestö kasvaa Lahden virkamiesten tuoreen trendilaskelman mukaan vuoteen 2045 mennessä vain neljällä tuhannella ihmisellä. Kaupungin tavoite on jopa yli 135 000 asukasta. Nyt asukkaita on noin 120 000.

Tilastokeskuksen ennuste on pessimistisempi: sen mukaan Lahden väkiluku ei kasva lainkaan vaan laskee. Kaupungin virkamiehet uskovat trendinsä osuvan paremmin oikeaan, sillä Tilastokeskus ei ota rakentamista huomioon. Sen ennuste perustuu vain aikaisempiin vuosiin.

Lahden alueet jakautuvat voittajiin ja häviäjiin väkiluvun kehityksessä – katso ennusteet

Kaupunki taas ottaa huomioon paikallistuntemusta, ja sen data on uudempaa. Lahti toivoo ja laskee esimerkiksi Fazerin tehdasinvestoinnin tuovan työpaikkoja ja tätä kautta kasvattavan muuttoliikettä ja väestönkasvua.

Lahden alueet jakautuvat voittajiin ja häviäjiin.

Myös konsulttiyhtiö MDI tutkii kaupunkien kasvunäkymiä. Yrityksen viime vuonna tekemän selvityksen mukaan Lahti kasvaa vuoteen 2040 mennessä viisi prosenttia eli enemmän kuin Tilastokeskuksen mutta vähemmän kuin Lahden omassa ennusteessa.

MDI:n mukaan Lahden kasvu on kituliaampaa kuin Kuopion ja Jyväskylän mutta reippaampaa kuin Hämeenlinnan ja Kouvolan.

Lahden alueet jakautuvat voittajiin ja häviäjiin. Kaupungin ennusteen mukaan väestökehitys on positiivista etenkin Kolava–Kujalan suuralueella. Siellä kasvua on vuoteen 2035 mennessä jopa 45 prosenttia. Laskua taas on erityisesti Mukkulassa, 13 prosenttia.

Kolava ja Mukkula ovat muutenkin ääripäitä. Ensin mainittu on Suomen rikkaimpia asuinalueita, johon rakennetaan joka vuosi uusia omakotitaloja.

Mukkulaan taas ei rakenneta tämän vuoden jälkeen juuri mitään muuta kuin monitoimitalo. Toivottavasti siihen riittää oppilaita, sillä kerrostalolähiö alueella, jonka ostari on useampaan kertaan poltettu, ei ole parhaimpia lapsiperhemagneetteja.

Pienimpien lasten määrän onkin laskettu puolittuvan Mukkulassa vuoteen 2035 mennessä. Mukkulan suunnassa positiivisen kehityksen alue on Niemi, mutta se on tilastollisesti eri aluetta. Asunnot järvinäköalalla ja Suomen uusin yliopistokampus ovat sentään Mukkulassa päin.

Eniten asuntoja rakennetaan lähelle keskustaa ja Matkakeskusta, mikä onkin järkevää. Nousevia asuinalueita ovat Paavola, Radanvarsi, Vahva-Jussi, Ranta-Kartano. Tulevaisuuden lahtelaiset asuvat lähellä palveluita, liikenneyhteyksiä ja järveä.