Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Lakkoaalto olisi Suomen taloudelle kuin bensaa liekkeihin

Suomessa nähtäneen tällä viikolla vuoden ensimmäiset laajat työtaistelut heti tammikuun vaihtuessa helmikuuksi.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat eivät löytäneet sunnuntainakaan ulospääsyä jumista, johon alan työehtosopimusneuvotteluissa päädyttiin perjantaina palkansaajapuolen hylättyä valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoehdotuksen.

Neuvotteluyhteys on yhä olemassa.

Teollisuuden kilpailukykyä varjelevat työnantajat olisivat nielleet ehdotuksen pitkin hampain, mutta Teollisuusliitolle se ei maistunut lainkaan, vaikka sama tarjous olisi saattanut joskus kuulostaa ruhtinaalliselta. Tällä kertaa se ei riittänyt palkansaajille, koska horroksestaan herännyt inflaatio on kallistanut hintoja enemmän kuin vuosikymmeniin.

Neuvotteluja vauhdittaakseen Teollisuusliitto ja sen kanssa samassa veneessä soutavat palkansaajajärjestöt ovat laatineet suunnitelmia vaiheittain toteutettavista työtaisteluista. Ruuvia aletaan kiristää keskiviikkona. Silloin pyörähtää käyntiin kolmipäiväinen lakko puolessasadassa teknologia- ja kemianteollisuuden yrityksessä.

Eikä tässä kaikki, sillä myös kaupan alalle on tulossa asteittain laajenevia työtaisteluja ensi viikosta alkaen. Omaa lakkoasettaan virittelee jälleen myös auto- ja kuljetusalan AKT, joka usein on osoittanut herkkyytensä turvautua koko vientiteollisuutemme pahimpaan painajaiseen, satamien sulkemiseen. Jos kaikki varoitukset pannaan toimeen, luvassa on lakkotäyteisempi kevät kuin aikoihin. Nykyisessä taloustilanteessa se olisi kuin bensaa liekkeihin, sillä yksin inflaatio, hintojen kallistuminen ja korkojen nousu riittäisivät raivaamaan tietä tuloaan tekevälle taantumalle.

Toki yhä voi elätellä toiveita sen puolesta, että pahimmat uhkakuvat jäisivät toteutumatta. Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus piipahtavat seuraavan kerran sovittelijan pakeilla jo tiistaina. Neuvotteluyhteys on siten yhä olemassa, mikä voi parhaassa tapauksessa tarkoittaa, etteivät osapuolet ole toivottoman kaukana toisistaan.

Teknologiateollisuuden sopimus on perinteisesti palvellut työmarkkinoilla päänavaajana, jonka pohjalta muiden alojen on ollut helpompi sopia omat sopimuksensa. Tiistain tapaamiselta ei kannata vielä odottaa liikoja, mutta suotavaa olisi, jos teknologiateollisuuteen saataisiin sopimus aikaan niin sutjakkaasti, etteivät lakot ehtisi alkaa tehdä tuhojaan laajemmalla rintamalla. Voi tosin olla, että lakkokone on ehditty virittää jo niin pitkälle valmiiksi, että sitä on vaikea vetää enää takaisin, vaikka järki alkaisi jo puhua sopimisen puolesta.

Palkkaneuvottelut jumittavat, ja Suomea uhkaa lakkosuma teollisuudessa ja kaupan alalla