Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päivi Piiraisen kolumni Tiedonjanoa ja uteliaisuutta – mikä nuorta voisi kiinnostaa?

Toimitin pienenä ruutupaperille tehtyä lehteä. Lehti maksoi markan ja sen levikki oli kolme kappaletta. Lehden uutistarjontaan kuuluivat muiden muassa kampaamotarinat, joissa paljastettiin oliko etutukkaa piipattu vai ei. Piippaus tarkoitti kihartamista.

Kotiin tuli muutama sanoma- ja aikakauslehti, joiden parasta antia olivat ensi alkuun sarjakuvat ja paperinuket. Etelä-Suomen Sanomista muistan Lätsän, Pitkäsen ja Pätkäsen ja sen, miten Lasse Virénistä ja Kekkosesta oli aina kuvia. Myöhemmin lukuinto laajeni ja aloin tutkia Anttilan mainoksia. Joka keskiviikko jaettua Aku Ankkaa ei päihittänyt mikään, paitsi myöhemmin nuorten oma aikakauslehti Suosikki, sen Kirjekaveri- ja Bees & Honey -palstat. Uskoin joka ainoan painetun sanan, en kyseenalaistanut lähteitä enkä kritisoinut aiheita. Tarjonta oli suhteellisen niukkaa ja yksiäänistä.

Tällä viikolla vietetään uutismediakasvatusviikkoa ja me sanomalehtien toimituksissa ympäri Suomen pohdimme, mitkä aiheet lapsia ja nuoria kiinnostavat. Se on vaikea kysymys ja varsinkin, jos nuoret eivät ole mukana miettimässä aihevalintoja tai vaikuttamassa sisältöön. Kiinnostavatko koulu ja opiskelu? Ilmasto, kuluttaminen ja kierrätys? Kosmetiikka ja elektroniikka? Ystävät? Sosiaalinen media? Onko edes viisasta niputtaa ihmisiä nuoriin ja vanhoihin? Jotakuta nuorta voi kiinnostaa nastakengät, energiakriisi ja ruoan hintojen kehitys yhtä lailla kuin jotakin viisikymppistä napalävistys ja Sexmanen keikka.

Kiinnostavatko koulu ja opiskelu? Ilmasto, kuluttaminen ja kierrätys?

Muinaisessa omassa nuoruudessani meidät oli helppo laittaa yhteen nippuun ja kertoa, miten poikia kiinnostavat mopot ja autot, tyttöjä Bananarama ja merkkifarkut. Tokihan tuo on vahva kärjistys, mutta sinne päin lähellä totuutta.

Maailma muuttuu ja hyvä niin. Nuorilla on laajoja verkostoja, paljon erilaisia kiinnostuksen kohteita ja vahvaa kriittistä ajattelua. Nuoret ammentavat tietoa ja tarinoita eri lähteistä, eivätkä he ole riippuvaisia suomen kielestä.

Tänään julkaistiin Uutismedia liiton tuottama Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin, miten 13–18-vuotiaat nuoret käyttävät uutisia ja mitkä ovat heitä kiinnostavia uutisaiheita.

Tutkimuksen mukaan nuorten kiinnostus isoihin ajankohtaisiin uutisaiheisiin on vähentynyt ja selkeästi kiinnostavimmaksi teemaksi on noussut nuorten elämään liittyvät uutiset. Ehkäpä koronan ja hyökkäyssodan vastapainoksia halutaan jotain muuta.

On aika luonnollista, että omaa elämänpiiriä koskettavat uutiset ja asiat kiinnostavat ketä vaan iästä riippumatta. Ne ovat konkreettisia, tuttuja ja helposti ymmärrettäviä.

Sama tutkimus myös osoitti, että esimerkiksi 13–14-vuotiaiden tyttöjen seuratuin uutiskanava on TikTok, toiseksi seuratuin oli Snapchat. Samanikäisillä pojilla TikTok on ykkönen, YouTube kakkonen. Tutkimuksen mukaan nuoret törmäävät media-arjessaan silloin tällöin virheelliseen, valheellisen ja epäselvään tietoon.

Lehdistön on verkkosivuillaan ja somekanavillaan vaikea kilpailla vaikkapa TikTokin kanssa nuorten ajasta ja kiinnostuksesta, mutta luotettavina tiedonvälittäjänä sanomalehdet ja niiden verkkosivut ovat ylivoimaisia. Tiedot tarkistetaan ja virheet oikaistaan. Luotettava journalistisesti tuotettu tieto luo turvaa ja selkeyttä pirstaleiseen maailmaan.